Voorbeschouwing

Strade Bianche

3. Strade

Het is pas de zeventiende editie van de Strade Bianche. Toch heeft die koers nu al aanzien als een klassieker. Met de iconische witte grindwegen, de vele heuvels en de steile finish wordt de Strade door velen zelfs omschreven als een van de meest prestigieuze eendagskoersen van het jaar.


28 februari 2023 in Wielrennen

In het Toscaanse heuvellandschap zal het ook dit jaar weer stof happen worden voor de renners. Maar liefst 63 kilometer aan onverharde gravelwegen krijgen de coureurs voor de wielen. Hierdoor lijkt deze race een kolfje naar de hand voor erkende veldrijders als Tom Pidcock, Wout van Aert en natuurlijk Mathieu van der Poel. Maar omdat het parcours tevens talrijke heuvels kent en er bergop wordt gefinisht, is Strade Bianche ook een uitgelezen koers voor de heuvelspecialisten. In de laatste kilometer lopen de stijgingspercentages nog maar eens op tot maximaal 16%. De puncheurs van het peloton kijken ongetwijfeld likkebaardend uit naar deze schitterende wedstrijd.

Vorig jaar kregen we een masterclass van Tadej Pogačar te zien. Hij zag een jaar eerder die andere Tourwinnaar Egan Bernal een derde plek behalen in de Strade en dacht toen: dat kan beter! En zo geschiedde. Op 50 kilometer van de streep trok hij ten aanval en het was lang enkel Carlos Rodríguez die zicht had op het het polletje haar uit de helm van de Sloveen. De dappere poging van de jonge Spanjaard Rodríguez was tevergeefs; secondes werden minuten en de overwinning van Pogačar kwam nergens meer echt in gevaar.

De wielerfan keek met een schuin oog al naar het weekend ná het Openingsweekend. Daar zouden Tadej Pogačar, Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tom Pidcock en Julian Alaphilippe de degens kruisen. Maar waar de winnaar van 2022 al eerder Strade Bianche niet in zijn programma vond passen, heeft nu ook Wout van Aert gekozen voor een voorbereiding zonder de witte grindpaden. De winnaar van 2019 is naar eigen zeggen wegens ziekte nog niet goed genoeg om voor de winst mee te doen. Beide ploegen hebben met Tim Wellens en Tiesj Benoot waardige vervangers die het de overige drie toppers lastig kunnen maken. De vorm van de twee Belgen tijdens het Openingsweekend doet zelfs vermoeden dat zij op dit moment weinig onder doen voor de op voorhand échte favorieten. Een spannende editie lonkt!

Strade Bianche 2022
1. Tadej Pogačar
2. Alejandro Valverde +37"
3. Kasper Asgreen +46"
4. Attila Valter +1'07"
5. Pello Bilbao +1'09"
6. Jhonatan Narváez z.t.
7. Quinn Simmons +1'21"
8. Tim Wellens +1'25"
9. Simone Petilli +1'35"
10. Sergio Higuita +1'53"

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Van der Poel
⭐⭐ Benoot, Pidcock, Wellens
⭐ Alaphilippe, Bilbao, Mohorič, Rodriguez, Simmons


Deel dit artikel
Gamecenter