Voorbeschouwing

Scheldeprijs

10. Scheldeprijs (1)

We zijn aangekomen bij de Scheldeprijs, een koers gevreesd door de fanatieke Scoritospelers. Voorafgaand aan het Klassiekerspel is de startlijst verre van compleet en is het gissen naar welke sprinters deel zullen nemen. Daar komt bovenop dat de afgelopen jaren de race werd ontsierd door valpartijen, waardoor de favorieten vaker niet dat wel het podium bekleedden. De reden dat de koers vaak toch werd toegevoegd aan de kalender was om de teamselectie zo interessant mogelijk te maken: naast kasseivreters en heuvelmannen zijn ook de rappe mannen het overwegen waard. Met de toevoeging van Brugge-De Panne en Eschborn-Frankfurt is het afbreukrisico op sprinters in het Klassiekerteam bovendien gereduceerd.


3 april 2023 in Wielrennen

De Scheldeprijs wordt dit jaar al voor de 111e keer verreden en is daarmee zelfs ouder dan de veel prestigieuzere Ronde van Vlaanderen. Net als vorig jaar starten we in het Zeeuwse Terneuzen. Doorgaans is er in de Scheldeprijs niets dat een massasprint in de weg staat. Er wordt 200 kilometer lang over overwegend vlakke wegen gekoerst, met als enige hindernis op 5,5 kilometer van de finish (kasseistrook van 1,7 kilometer). Maar er wordt wel gekoerst door Zeeland, door smalle regionale wegen, op de dijken en door de polders. Wind kan hier van alle kanten komen en er is een goede kans dat groepen in waaiers uiteenvallen.

Zo ook in 2022. Tijdens het kneitersnelle openingsuur ontstonden de eerste waaiers en in de voorste groep van 16 renners zaten zowat alle sprinters, exclusief tweevoudig winnaar Fabio Jakobsen. De sprinters voorop konden genieten van de aanwezigheid van hun knechten en zo kwam deze groep uit de greep van het peloton. Rond Schoten, net boven Antwerpen, werden de laatste plaatselijke rondjes gereden en gezien de samenstelling van de kopgroep leek een gereduceerde sprint in de sterren geschreven. Maar samen met de regen, kwam ook de aanvalsdrang van de man die excelleert in koude omstandigheden: Alexander Kristoff. Op de kasseistrook van de Broekstraat sprong hij weg en niemand had een antwoord.

Profiel

10 Scheldeprijs V2


Uitslag Scheldeprijs 2022
1. Alexander Kristoff
2. Danny van Poppel +24"
3. Sam Welsford z.t.
4. Casper van Uden z.t.
5. Edward Theuns z.t.
6. Kenneth Vanbilsen +28"
7. Daniel McLay z.t.
8. Jasper Philipsen z.t.
9. Tim Merlier z.t.
10. Ryan Mullen z.t.

Qua profiel is de koers van dit jaar het beste te vergelijken met Brugge - De Panne, de andere voorjaarsklassieker langs de Noordzee. Toch krijgen wij in de Scheldeprijs een hele andere wedstrijd te zien. Geen regen, geen wind. De kans op een massasprint neemt hiermee alleen maar toe en bij de favorieten zien wij dan vooral de echte sprintkanonnen.

De startlijst kent één grote verrassing: Mathieu van der Poel. Hij heeft aangegeven graag zijn knechtwerk voor kopman Jasper Philipsen te willen doen en in de Tirreno-Adriatico zagen wij al tot wat dat kan leiden na een koninklijke leadout. Zelf eindigde Van der Poel toen als 13e en indien hij dat trucje herhaalt levert dat een mooie bonus op voor 90% van de deelnemers. 

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Philipsen
⭐⭐ Ewan, Groenewegen, Jakobsen
⭐ Kristoff, Meeus, Nizzolo, Thijssen, Welsford


Deel dit artikel
Gamecenter