Voorbeschouwing

Milaan - San Remo

4. MSR

Drie dagen voordat de lente begint, staat het peloton aan de start van ‘La Primavera’. Milaan-San Remo is het eerste wielermonument van het seizoen en tevens de langste aller voorjaarsklassiekers. Met een lengte van bijna driehonderd kilometer is het een wedstrijd voor de mannen van de lange adem, maar om deze wedstrijd te winnen is er tegenwoordig meer dan alleen dat nodig.


17 maart 2023 in Wielrennen

Hoewel er wel degelijk af en toe geklommen moet worden is het parcours grotendeels vlak. Dat is een verklaring voor het feit dat erkende sprinters als Arnaud Démare, John Degenkolb, Alexander Kristoff en Mark Cavendish deze klassieker wisten te winnen. De Duitse sprintgrootheid Erik Zabel was zelfs viermaal de primus in de badplaats San Remo.

De slotklim is de welbekende Poggio, gelegen op enkele kilometers voor de finish en al decennialang de scherprechter van deze koers. Op de flanken van deze berg is het niet eens echt steil; er wordt vier kilometer geklommen met een stijgingspercentage van gemiddeld 3,7%. Bedenk wel dat de renners dan al meer dan 280 kilometer(!) in de benen hebben en dat de kleine Poggio daardoor voor sommige coureurs aan zal voelen als de machtige Galibier. Wanneer de spurters en hun ploegen hier nog vooraan zitten, is een massasprint een logische uitkomst.

Maar de jongste editie van 2022 kan wellicht een kantelpunt zijn in de geschiedenis van Milaan – San Remo. De beklimming vóór de Poggio, de Cipressa, werd namelijk ook al gebruikt om ballast in de vorm van sprinters overboord te gooien. De ploegen van Tadej Pogačar en Wout van Aert zetelden zich voorop en reden met zo’n straf tempo omhoog dat toen eenmaal de Poggio werd bereikt vele sprinters capituleerden op de nietige heuvel. Een elitegroepje bleef over en in de afdaling maakte Matej Mohoric met zijn mountainbike-zadelpen het verschil in de afdaling.

De trend dat sprinters het traject Milaan - San Remo niet meer als snelste afleggen zet dus verder door, maar toch steken erkende sprinters als Caleb Ewan en Jasper Philipsen het niet onder stoelen of banken dat Milaan - San Remo één van hun hoofddoelen blijft voor 2023. Het lijkt op een wanhopige poging van de sprinters om ook eens een monument binnen te slepen, maar elk jaar brengen de lentekriebels net dat beetje extra kracht in de benen.

Profiel

4 Milaan San Remoa

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pogacar, Van Aert
⭐⭐ Mohorič, Pedersen, Van der Poel 
⭐ Alaphilippe, Ewan, Girmay, Laporte


Uitslag Milaan - San Remo 2022

1. Matej Mohorič
2. Anthony Turgis +2"
3. Mathieu van der Poel z.t.
4. Michael Matthews z.t.
5. Tadej Pogačar z.t.
6. Mads Pedersen z.t.
7. Søren Kragh Andersen z.t.
8. Wout van Aert z.t.
9. Jan Tratnik +5"
10. Arnaud Démare +11"


Deel dit artikel
Gamecenter