Voorbeschouwing

Luik-Bastenaken-Luik

15. Luik Bastenaken Luik

De oudste aller wielerklassiekers, Liège-Bastogne-Liège, kan natuurlijk niet ontbreken in het Klassiekerspel! Al sinds 1892 rijden er wielrenners van Luik naar Bastenaken en weer terug. Na 27 jaar met aankomst in Ans, een grauwe voorstad van Luik, keerde de finish van ‘La Doyenne’ sinds 2019 weer terug naar hartje Luik.


19 april 2023 in Wielrennen

Voor vandaag lijkt het verstandig om renners die het in de Amstel Gold Race en Waalse Pijl goed deden te selecteren als jouw kopmannen. Er moet namelijk weer veel geklommen worden en in de finale staat er – opnieuw – een ware kuitenbijter op het menu. Het peloton zal deze zondag ruim 250 kilometer afleggen in de Ardennen, met onderweg elf steile hellingen. Hoewel vanaf startplaats Luik het wegdek nauwelijks vlak te noemen is, barst het klauterfeest na ongeveer 155 kilometer pas echt los, met onder andere de beklimming van de Col du Rosier, de Col du Maquisard en de legendarische Côte de la Redoute. De laatste klim is de Côte de la Roche-aux-Faucons, 1,3 kilometer lang tegen gemiddeld 11%. Wanneer deze is bedwongen dalen de renners in de richting van de aankomst. Na vele hoogtemeters een relatief vlakke finale dus.

Normaal gesproken valt tijdens de laatste beklimming de beslissing. Ware het niet dat er door Remco Evenepoel een nieuwe standaard is gezet in de eendagskoersen. Een flitsende demarrage van een kilometer of 30 (maar meer mag ook) om vervolgens een verschroeiend hard tempo te rijden over geaccidenteerd terrein. Het antwoord op deze aanval is nog steeds niet gevonden, bleek ook tijdens het WK in het najaar. De Vuelta-winnaar van 2022 heeft deze editie in ieder geval één nadeel: in de regenboogtrui is hij een stuk eenvoudiger te herkennen.

Profiel

15 Liege Bastogne Liege


Luik-Bastenaken-Luik 2022
1. Remco Evenepoel
2. Quinten Hermans +48"
3. Wout van Aert z.t.
4. Daniel Felipe Martínez z.t.
5. Sergio Higuita z.t.
6. Dylan Teuns z.t.
7. Alejandro Valverde z.t.
8. Neilson Powless z.t.
9. Marc Hirschi z.t.
10. Michael Woods z.t.


Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Evenepoel, Pogacar
⭐⭐ Bardet, Healy, Pidcock, Skjelmose
⭐ Benoot, Ciccone, Higuita, Lutsenko, Woods


Deel dit artikel
Gamecenter