Voorbeschouwing

Gent Wevelgem

7. Gent Wevelgem

Gent–Wevelgem, dat betekent de lastige beklimming van de Kemmelberg en vele kilometers langs en door de West-Vlaamse slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Het parcours is echter relatief vlak, waardoor de winnaar normaliter iemand is met een goed eindschot in de benen.


15 maart 2023 in Wielrennen

Op zondag 26 maart wordt de 84e editie van Gent-Wevelgem verreden. Hoewel de naam anders doet vermoeden, gaat de koers dit jaar opnieuw van start in Ieper. Het belangrijkste obstakel op weg naar de finish is de Kemmelberg, die twee keer moet worden beklommen. De eerste keer langs de kant van Belvedère (3km; 4% gemiddeld), de tweede keer langs de steilste kant (500m; 11,6% gemiddeld). Het wegdek loopt daar op tot 22%(!), allesbehalve een eenvoudig klimmetje dus. Nadat de aansluitende gevaarlijke afdaling is afgewerkt, wachten nog 35 nagenoeg vlakke kilometers richting Wevelgem. De lange rechte wegen zijn ideaal voor de sprintersploegen om de ontsnapte krachtpatsers van de Kemmel bij te halen en de wedstrijd te laten eindigen in een gereduceerde massasprint.

Maar naast de obstakels op het wegdek zelf, kan ook Moeder Natuur een duit in het zakje doen tijdens Gent-Wevelgem. Dat deed zij bijvoorbeeld in de legendarische editie van 2015, toen er met windkracht negen door het open landschap moest worden gekoerst. Mocht je dit weekend nog 3,5 uur over hebben is het bekijken van de integrale versie van deze wedstrijd op YouTube sterk aan te raden.

Vorig jaar leek Wout van Aert de sterkste in de koers, maar kwamen er al snel geduchte concurrenten in het wiel die het kopwerk aan de Belg overlieten. Een grote samensmelting was het gevolg, maar op 24 kilometer van de streep ontvluchtte Christophe Laporte, Biniam Girmay, Jasper Stuyven en Dries van Gestel dan toch deze groep. Een nieuwe overwinning leek in de maak voor de op papier beste sprinter Christophe Laporte, maar hoe onwetend waren wij exact een jaar geleden. Het was namelijk de Eritrese Biniam Girmay die over de langste adem beschikte en zo als eerste Afrikaanse renner een voorjaarsklassieker wist te winnen.

Profiel

7 Gent Wevelgem


Uitslag Gent-Wevelgem 2022

1. Biniam Girmay
2. Christophe Laporte z.t.
3. Dries van Gestel z.t.
4. Jasper Stuyven z.t.
5. Søren Kragh Andersen +8"
6. Tim Merlier z.t.
7. Mads Pedersen z.t.
8. Iván García Cortina z.t.
9. Matej Mohorič z.t.
10. Arnaud Démare z.t.


Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Philipsen
⭐⭐ De Lie, Merlier, Pedersen, Van Aert
⭐ García Cortina, Kooij, Kragh Andersen, Laporte


Deel dit artikel
Gamecenter