Voorbeschouwing

E3 Saxo Bank Classic

6. E3

Vrijdag 24 maart wordt de ‘kleine Ronde van Vlaanderen’ verreden, zoals de E3 Saxo Classic ook wel wordt genoemd. Dat doet overigens niets af aan de zwaarte van de koers. 204 kilometer lang door de heuvels van de Vlaamse Ardennen, met onderweg een aantal lastige kasseistroken; als je de E3 wint, dan ben je een grote! Er zijn dit jaar zestien hellingen opgenomen in het parcours. Het eerste noemenswaardige obstakel is de Katteberg. De 750 meter lange kasseienklim loopt gemiddeld met 6% omhoog en kent een maximale stijging van 11%. Hiermee is de toon gezet.


15 maart 2023 in Wielrennen

Ook het vervolg van de koers speelt zich voornamelijk af op heuveltjes en kasseien. De beklimmingen zijn niet lang, maar steil genoeg om verschillen te kunnen maken. De Paterberg, gelegen op 42 kilometer van de eindstreep, is met zijn lengte van 400 meter de kortste klim in het parcours, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 12,9% en stukjes tot boven de 20% wel de steilste. Tweeënhalve kilometer later krijgen de renners met de Oude Kwaremont de langste helling van de dag voor de kiezen (2,2 kilometer).

De 750 meter lange Tiegemberg is op een kleine twintig kilometer van de meet de laatste serieuze beklimming. Grote kans dat er dan nog maximaal dertig renners zijn die kans maken op de eindzege. Vanaf hier begint het tactisch steekspel. Vele demarrages zullen worden geplaatst om de snelle mannen geen kans te geven in de laatste meters.

De tactiek – maar ook de vorm – bleek vorig jaar bij Jumbo – Visma goed op orde. Op de steile Paterberg versnelde Wout van Aert en alleen Christophe Laporte kon hem bijhouden. Omdat de renners normaliter het gladde geultje aan de zijkant prefereren boven het gestuiter op de kasseien is er weinig ruimte om in te halen op de Paterberg. Positioneren is daarmee van cruciaal belang. Biniam Girmay, de derde man in koers, kon het wiel van Laporte niet houden en de twee zwart-gele vogels waren gevlogen. Gebroederlijk kwamen zijn over de streep, maar was het Van Aert die mocht winnen.

Profiel

6 E3


Uitslag E3 Saxo Bank Classic 2022

1. Wout van Aert
2. Christophe Laporte z.t.
3. Stefan Küng +1'35"
4. Matej Mohorič +1'36"
5. Biniam Girmay z.t.
6. Jhonatan Narváez z.t.
7. Valentin Madouas z.t.
8. Dylan van Baarle z.t.
9. Tiesj Benoot z.t.
10. Kasper Asgreen


Favorieten volgens Scorito

⭐⭐⭐ Pogačar, Van Aert, Van der Poel
⭐⭐ Laporte, Mohorič, Pedersen, Van Baarle
⭐ Alaphilippe, Asgreen, Benoot, Girmay, Madouas


Deel dit artikel
Gamecenter