Voorbeschouwing

Brabantse Pijl

12. Brabantse Pijl

Op woensdag 12 april staat de Brabantse Pijl op het programma. Het absolute omslagpunt in het klassiekerspel waarin de heuvelmannen aan bod komen! De renners zullen vandaag ontelbare klimmetjes moeten temmen, perfect voor de explosieve punchers in het peloton.


11 april 2023 in Wielrennen

Het peloton zal de benen aan het werk zetten in de vele heuvels die de koers rijk is, terwijl er ook over enkele kasseien wordt gekletterd. De hellingen met kasseistroken zijn echter een stuk minder lastig dan in de andere Vlaamse klassiekers. Het parcours verschilt weinig met dat van voorgaande edities. Dat betekent ruim tweehonderd kilometer op en af. In totaal staan er 25 hellingen op het peloton te wachten. Het venijn zit in de staart, met een plaatselijke ronde in en rond aankomstplaats Overijse.

Op het lokale circuit moet het verschil gemaakt worden op de Hagaard (0,3km á 8,6%), Hertstraat (0,7km á 3,6%), Moskesstraat (0,5km á 6,9%), Holstheide (1,0km á 5,3%) en de finaleklim in Overijse zelf (1,3km á 3,7%). Het is daarmee gelijk aan de editie van 2021 en 2022 en verschilt slechts in de laatste meters met die van 2020, toen er niet via de S-bocht in Overijse omhoog werd geklommen, maar via de parallelle Schavei.

In 2021 gebruikte Tom Pidcock de kasseitjes van de Hertstraat als lanceerplatform en plaatste hij met 16 kilometer te gaan een demarrage waar enkel Wout van Aert een antwoord op had. De twee voegden zich bij de koploper Matteo Trentin en gingen met zijn drieën naar de streep. In de sprint heuvelop trok Pidcock aan het langste eind, Van Aert werd tweede. In 2020 werd de Moskesstraat – de andere beklimming met kasseien – gebruikt door Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe om het verschil te maken. Het lijkt daarmee verstandig om renners te selecteren die het verschil kunnen maken op één van deze twee beklimmingen.

Vorig jaar viel de schifting een stuk eerder, op 50 kilometer van de streep en had INEOS – Grenadiers drie mannen in de kopgroep zitten: Magnus Sheffield, Ben Turner en wederom Tom Pidcock. Een voor een probeerden zij weg te sluipen van de gevaarlijke (en duwende) Remco Evenepoel die in goede vorm stak bij zijn debuut in de Brabantse Pijl. Telkens werden de Angelsaksische renners teruggehaald, totdat plots Magnus Sheffield begon met een – op het oog – normale kopbeurt op drie kilometer van de streep. Een massale werkweigering van zijn concurrenten zorgden ervoor dat niemand zijn wiel inpikte. De Amerikaanse tiener was weg en bleef weg.

Profiel

12 Brabantse Pijl 2


Brabantse Pijl 2022
1. Magnus Sheffield
2. Benoît Cosnefroy +37"
3. Warren Barguil z.t.
4. Ben Turner +40"
5. Thomas Pidcock +41"
6. Remco Evenepoel z.t.
7. Michael Matthews z.t.
8. Dylan Teuns z.t.
9. Tim Wellens z.t.
10. Xandro Meurisse +51"

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Cosnefroy
⭐⭐ Q. Hermans, Kragh Andersen
⭐ Bagioli, De Lie, Hirschi, Honore, Trentin


Deel dit artikel
Gamecenter