Voorbeschouwing

Amstel Gold Race

13. Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race zal nooit meer hetzelfde zijn sinds Mathieu van der Poel vier jaar geleden zo ongenadig huishield in de Limburgse heuvels. Zijn prestatie werd direct tot één van de meest legendarische momenten in de wielergeschiedenis gebombardeerd. Vanuit de hele wielerwereld werd de Nederlander bedolven onder de complimenten.


13 april 2023 in Wielrennen

Na een uitwisseling met Parijs – Roubaix vorig jaar, staat de Amstel Gold Race weer op zijn oude vertrouwde plek in het programma tussen de andere heuvelklassiekers. Het recept van vandaag is het draaien en keren tussen de Zuid-Limburgse heuvels. De ingrediënten bestaan onder andere uit (meerdere) beklimmingen van de Cauberg, de Geulhemmerberg en de Bemelerberg. Ook de Eyserbosweg, de Fromberg en de Keutenberg zullen weer op het menu staan. Stuk voor stuk ware kuitenbijters; niet lang maar wel steil en o zo vreselijk om er naar boven te fietsen. In totaal zullen de renners meer dan 4.000 hoogtemeters moeten overwinnen.

De koers is door het smalle en heuvelachtige parcours moeilijk te controleren. De sterke ingreep van de organisatie om de renners niet meer te laten finishen op de Cauberg heeft de onvoorspelbaarheid van de wedstrijd vergroot. Dit maakt het lastig om vooraf een eindwinnaar te voorspellen. Afgaande op voorgaande edities tippen wij een alleskunner; iemand die weet hoe je moet koersen in de kassei-klassiekers, die zijn mannetje staat in de heuvels en die ook nog een goed eindschot heeft. Na Mathieu van der Poel en Wout van Aert was dat in 2022 Michal Kwiatkowski. Wederom werd de VAR ingeschakeld om de eindwinnaar te concluderen. Niet ideaal, maar het toont vooral aan dat deze koers razend spannend is, zelfs nadat de renners gefinisht zijn.

Profiel

13 AGR V2


Amstel Gold Race 2022
1. Michal Kwiatkowski
2. Benoît Cosnefroy z.t.
3. Tiesj Benoot +10"
4. Mathieu van der Poel +20"
5. Alexander Kamp z.t.
6. Kasper Asgreen z.t.
7. Michael Matthews z.t.
8. Stefan Küng z.t.
9. Marc Hirschi z.t.
10. Dylan Teuns z.t.


Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pogaĉar
⭐⭐ Benoot, Cosnefroy, Pidcock
⭐ Higuita, Madouas, Powless, Schmid, Valter


Deel dit artikel
Gamecenter