Tour de France 2022

Liveblog definitieve selecties

Ploegenpresentatie (1)
Foto: Pro Shots / George Deswijzen

Op vrijdag 1 juli start de Tour de France 2022. Houd deze pagina in de gaten om te zien welke ploegen hun selecties al definitief hebben gemaakt.


23 juni 2022 in Wielrennen

AG2R Citroën Team

Bij AG2R hoopt men vooral op een goed klassement voor Ben O'Connor. De Australiër eindigde vorig jaar verrassend vierde in het algemeen klassement van de Tour de France en liet dit jaar zien dat dit geen incident was. In de Ronde van Catalonië en de Ronde van Zwitserland werd hij respectievelijk zesde en vijfde en in de Dauphiné was hij de enige die enigszins in de buurt kon blijven van Primoz Roglic en Jonas Vingegaard.

Maar het is niet alleen O'Connor wie de scepter zwaait. Benoit Cosnefroy en Oliver Naesen zullen een vrije rol krijgen in de heuvelritten. En mocht O'Connor tegenvallen, dan kun je ervan uitgaan dat er in de bergen andere AG2R-renners opstaan. Dat kan Geoffrey Bouchard zijn, die al twee keer de bergtrui in een grote ronde wist te winnen (Giro 2021 & Vuelta 2019). Dat kan Aurélien Paret-Peintre zijn, die in beide grote rondes waaraan hij tot dusver deelnam in de top 20 van het klassement eindigde. Én dat kan zelfs Bob Jungels zijn. De Luxemburger was ooit een begenadigd klassementsrenner, maar liet dat na 2018 nooit meer zien. Tot de Ronde van Zwitserland 2022, toen hij plots zesde werd in het algemeen klassement.

De selectie wordt aangevuld met Mikaël Cherel en Stan Dewulf. 

AG2R (1)

Alpecin - Fenix

Bij Alpecin - Fenix staan er twee grote namen aan de start die grote kans hebben op meerdere etappezeges. Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen. Na zijn geweldige eerste (en enige) week in de Tour vorig jaar, gaat Van der Poel nu naar de Ronde van Frankrijk met het idee deze uit te rijden. Net zoals in de Giro kan je de Nederlander in elke lastige etappe verwachten. Maar met de gele trui die op de eerste dag te verdienen is, kan het ook zijn dat hij daar zijn zinnen op heeft gezet. Drie grote rondes, drie keer de leiderstrui?

De Belg Philipsen zal tevreden zijn dat Alpecin - Fenix volledig op hem vertrouwt in de vlakke etappes. Dat is wel eens anders geweest bij deze ploeg. Nu hij zijn kopmanschap in de massasprints niet hoeft te delen kan hij zomaar zijn eerste etappe in de Ronde van Frankrijk winnen, na al eerder driemaal de snelste te zijn geweest in de Vuelta. Het Lage Landen-duo wordt ondersteund door: Silvan Dillier, Kristian Sbaragli, Michael Gogl, Alexander Krieger, Edward Planckaert en Guillaume van Keirsbulck.

Alpecin

Astana - Qazaqstan Team

De nationale trots van Kazachstan is wel eens met een beter team verschenen aan de Tour de France. Na zijn 7e plek vorig jaar in het algemeen klassement hoopt Astana met kopman Alexei Lutsenko dat dit jaar te verbeteren. Hij zal dit echter vooral zelf moeten doen, want met Joe Dombrowski, Samuele Battistella en Fabio Felline heb je niet mannen die bij de laatste 20 man bergop zitten. Wellicht dat deze drie dan ook voor een etappezege mogen gaan. Met de selectie voor Dmitry Gruzdev en Andrey Zeits valt er in ieder geval genoeg te juichen voor de Kazachse wielerfan. Maar of zij ook Scoritopunten gaan halen? Wie de klasse heeft om dat wel te doen is Gianni Moscon. Maar na een verschrikkelijk slecht voorjaar is het maar de vraag hoe goed hij in de zomer is. Zijn landgenoot Simone Velasco maakt de ploeg compleet. 

Astana

B&B Hotels - KTM

Met een wildcard kreeg B&B Hotels - KTM toegang tot de Tour de France en normaal gesproken zie je dit soort ploegen alle kansen aangrijpen om de shirtsponsors aan de wereld te tonen. Met aan het begin van het drieweekse circus wellicht een bolletjestrui? Wellicht dat Pierre Rolland zich nu geroepen voelt, al kan de Fransman ook later in de ronde punten sprokkelen op de echte bergen. Met Alexis Gougeard en Luca Mozzato heeft de ploeg ook nog twee renners die het in de kopgroep af kunnen maken. Met Cyril Barthe, Cyril Lemoine, Franck Bonnamour, Jeremy Lecroq en Sebastian Schonberger heb je een vijftal van wie nu al bekend is dat één van hen deze ronde de rode rugnummers gaat dragen.

Bb

Bahrain Victorious

Na drie keer op rij het ploegenklassement in een grote ronde gewonnen te hebben, wil Bahrain - Victorious nu een mannetje op het podium van het algemeen klassement plaatsen. Hiervoor brengen zij Jack Haig en Damiano Caruso naar de Tour de France. Na een derde plek in de Vuelta en een tweede plek in de Giro moet het nu ook een keer gebeuren in de allergrootste ronde van de wereld. Zij krijgen de steun van Jan Tratnik, Kamil Gradek, Fred Wright en de ervaren Luis Leon Sanchez. In de lastigere etappes mogen Matej Mohoric en Dylan Teuns voor eigen succes gaan.

Bahrain (1)

BORA - hansgrohe

Met het aantrekken van Aleksandr Vlasov in de winterstop probeert BORA nu eindelijk het podium van de Tour te bereiken. De transformatie van Sagan-ploeg tot klassementsploeg verloopt zeer soepeltjes. Met de eindzege van Hindley in de Giro is het jaar voor de Duitse ploeg eigenlijk al geslaagd, maar gezien het voorjaar van Vlasov ligt er wellicht nog meer in het vat. De Rus krijgt in de bergen hulp van Patrick Konrad, Felix Großschartner en Lennard Kämna. Ook de Duitser Maximilian Schachmann is meegenomen, maar na zijn corona-infectie (net zoals Vlasov trouwens) is het onzeker waar hij toe in staat is.

Door de afwezigheid van topsprinter en voormalige groene trui-winnaar Sam Bennett, lijkt de ploeg volledig op één paard te wedden. Danny van Poppel, Marco Haller en Nils Politt zijn meegenomen om de Rus te begeleiden in de vlakke etappes, al krijgen de laatste twee - indien de kans voordoet - ook de vrijheid om voor eigen ritzeges te gaan, aldus de ploeg.

Bora

Cofidis

De ploeg start, zoals het zelf benoemd, met twee leiders aan de Grote Ronde: Guillaume Martin en Ion Izagirre. Beiden gaan voor een hoge notering in het algemeen klassement, maar een top 10 notering is met dit deelnemersveld wellicht al het maximale. In de massasprints gaat Cofidis voor Bryan Coquard, die na 2e en 3e plekken in de daguitslag van de Tour nu ook een keer op de hoogste trede van het podium wilt klimmen. De lange Duitser Max Walscheid is meegenomen voor de kasseienetappe terwijl Simon Geschke en Victor Lafay zich willen laten zien in de heuveletappes. Voormalig Frans kampioen tijdrijden Benjamin Thomas en Anthony Perez completeren de ploeg. 

Cofidis

EF Education - EasyPost

Ef

Groupama - FDJ

Groupama - FDJ zendt een sterke troep renners uit naar Frankrijk en zal daar op meerdere fronten de strijd aangaan. David Gaudu is de kopman. Hij richt zich net als vorig jaar op het rijden van goed klassement.

Thibaut Pinot doet dat in principe niet. De Fransman gaf in een eerder stadium aan zijn pijlen te willen richten op de bergtrui. Een van zijn belangrijkste concurrenten voor die bolletjestrui is misschien wel zijn ploeggenoot Michael Storer. De jonge Australiër baarde in de afgelopen Vuelta a España nog opzien door naast twee etappezeges óók de bergtrui te veroveren.

Verder mag Stefan Küng zich in de tijdritten laten zien en zal Valentin Madouas vooral oorlog gaan maken in de overgangsetappes. De selectie wordt gecompleteerd door Antoine Duchesne, Kevin Geniets en Olivier Le Gac.

Groupama FDJ (1)

INEOS Grenadiers

Drie kopmannen bij een grote ronde, het klinkt als een recept voor problemen. Toch liet BORA - hansgrohe eerder dit jaar in de Giro zien dat dit helemaal niet het geval hoeft te zijn. Deze Tour niet de gehele druk van de ploeg op slechts één schouderpartij, maar mooi verdeeld over die van Daniel Felipe Martinez, Geraint Thomas en Adam Yates. Met Filippo Ganna hebben zij de topfavoriet voor de eerste etappe in huis, Dylan van Baarle hoopt op de kasseien weer de allersterkste te zijn en met Thomas Pidcock heb je een geweldenaar die elke heuveletappe kan winnen. Er zijn slechts twee mannen die het mogelijk moeten maken dat de doelen van de zes bovenstaande namen bereikt gaan worden: Luke Rowe en Jonathan Castroviejo. Dat lijkt iets te weinig. Daarom is de kans groot dat ook Ganna, van Baarle en Pidcock knechtwerk moeten verrichten. Gaat dat ten koste van hun eigen succes?

Ineos

Intermarché - Wanty - Gobert Matérieux

Een van de verrassingen dit seizoen is de gehele ploeg van Wanty. Om te stellen dat alles wat zij aanraken in goud verandert is wellicht overdreven, maar het wordt op zijn minst zilver en brons! Met zeges in klassiekers en grote rondes en als zelfs Louis Meintjes weer een etappe weet te winnen, kan je spreken over een winning flow. Net zoals alle voorgaande jaren mikt Meintjes nu ook weer op een plek in de top tien van het algemeen klassement, ditmaal met hulp van Kobe Goossens. Op het vlakke wordt de kaart Alexander Kristoff gespeeld, die ondersteuning krijgt van vaste lead-out Andrea Pasqualon. De ploeg geeft Sven Erik Bystrom, Taco van der Hoorn en Georg Zimmermann de vrijheid om voor ritzeges te gaan in de overgangsetappes. De Fransman Adrien Petit zal de vijfde etappe met rood omcirkeld hebben, hij werd in Paris - Roubaix dit jaar al 6e en kan de kasseien dus prima verwerken. 

Wanty

Israel - Premier Tech

Drie mannen krijgen een beschermde status binnen Israel-Premier Tech: Michael Woods, Jakob Fuglsang en Chris Froome. Gaan de jaren tellen of kan één van hen zijn klimmersbenen van weleer nog eens onderbinden. Dat is de grote vraag.

Die vraag zou zomaar met "Ja" kunnen worden beantwoord. Michael Woods liet in de Route d'Occitanie namelijk zien uitstekend in vorm te zijn. De 35-jarige laatbloeier won er een rit en wist daar het eindklassement te winnen. Met zijn benen én vorm zit het dus wel goed. Datzelfde geldt voor Jakob Fuglsang. De 37-jarige Deen laat jaar mooie dingen zien. Zo won hij de Mercan'Tour en eindigde hij op het podium in de Ronde van Zwitserland.

Achter de naam van de 37-jarige Chris Froome staat een groter vraagteken. De Brit rijdt sinds zijn zware val in de Dauphiné van 2019 geen enkel goed resultaat meer. Tót de Mercan'Tour. Daarin liet hij zien klimmend de nodige progressie te hebben geboekt. Vervolgens werd hij ziek in de Dauphiné, waardoor het nog altijd afwachten is hoe goed Froome is. Feit blijft dat hij alle grote rondes al eens wist te winnen, waaronder vier keer (!) de Tour de France.

Voor de heuvelritten rekent het team op Darryl Impey en Simon Clarke. Eerstgenoemde wist onlangs nog een rit in de Ronde van Zwitserland te winnen. Hugo Houle (in 2019 7x top 20), Omer Goldstein en Krists Neilands maken de achtkoppige selectie compleet.

Israel Premier Tech

Lotto Soudal

De Belgische formatie Lotto-Soudal heeft het team om de Australische sprinter Caleb Ewan gebouwd. In de strijd naar ritzeges in de sprints kan hij vooral de ondersteuning verwachten van Frederik Frison en Reinardt Janse van Rensburg.

Met Tim Wellens (al twee etappes in zowel de Giro als de Vuelta gewonnen), Andreas Kron (vorig jaar ritzeges in de Ronde van Catalonië en Zwitserland) en Brent van Moer heeft de ploeg ook aanvalslustige renners die de etappes kunnen gaan kleuren.

Na zijn grote ronde-debuut in de Vuelta vorig jaar mag Florian Vermeersch het dit jaar in de Tour ook laten zien. Met de kasseienetappe die dit jaar in de Tour is opgenomen is dat geen gekke keuze, Vermeersch werd in 2021 2e in Parijs-Roubaix. En wat te denken van Philippe Gilbert? De Belg won - qua eendagskoersen - vrijwel alles. Maar wat kan hij nog nu hij de 40 nadert? 

Lotto 4X2

Movistar Team

Movi

Quick Step-Alpha Vinyl

De Belgische formatie moet het dit jaar op een andere boeg gooien: Julian Alaphilippe bleek niet fit genoeg voor deelname aan de Tour de France. Wellicht nog meer steun voor sprinter Fabio Jakobsen dan? Met Michael Morkov kan hij in ieder geval wel beschikken over de perfecte lead-out. De kans dat de vluchters het in de vlakke etappes gaan overleven is ook een stuk kleiner geworden: Tim Declercq zal het peloton weer honderden kilometers aanvoeren. Althans dat was de gedachte, tot die ene positieve coronatest. Nu moet Florian Sénéchal die honneurs waarnemen. Ook aanwezig zijn Yves Lampaert en Kasper Asgreen, die beiden in staat zijn om een etappe te winnen. In de heuveletappes kunnen Andrea Bagioli en Mikkel Honoré zich laten zien, terwijl Matteo Cattaneo het in de bergetappes mag gaan proberen.

Quickstep2

Team Arkéa - Samsic

De Franse ploeg Arkéa - Samsic komt met een gebalanceerde ploeg aanzetten. In de bergen mogen Nairo Quintana en Warren Barguill het laten zien, waarbij de Colombiaan voor het algemeen klassement gaat en de Fransman voor de etappes. In de vlakke etappes mag bij afwezigheid van Nacer Bouhanni een andere Franse sprinter het laten zien: Hugo Hofstetter. Met Amaury Capiot beschikken zij ook over een renner die zich geregeld in het voorjaar laat zien. Het komt voor de Belg goed uit dat soortgelijke etappes te vinden zijn in de eerste week van de Tour. Hij gaat voor het eerst een grote ronde rijden, net zoals het 22-jarige talent Matis Louvel. Maxime Bouet, Connor Swift en Lukasz Owsian zijn de overige drie namen. 

Arkea

Team BikeExchange Jayco

De Australische formatie focust deze Tour volledig op dagzeges. Dylan Groenewegen mag het in de massasprints proberen en Michael Matthews gaan we zien op de wat lastigere aankomsten. Genoeg ondersteuning voor deze mannen in de namen van Jack Bauer, Luke Durbridge, Amund Grondahl Jansen en Luka Mezgec. In de vorige grote rondes hebben we gezien dat Christopher Juul-Jensen en Nick Schultz veelvoudig de aanval zoeken en zonder echte klassementsambities (Simon Yates gaat niet mee) is het te verwachten dat wij de Deen en Australiër ook deze ronde vaak in de kopgroep zien. 

Bikeexchange

Team DSM

Het Nederlandse Team DSM gaat deze Tour de France op jacht naar ritzeges. "In elke etappe wordt vooraf een plan gemaakt en bekijken we waar onze kansen liggen", aldus DSM-coach Matt Winston.

In de bergen rekent het team op Romain Bardet, die onlangs in de Giro d'Italia nog lang meestreed om de roze trui maar uiteindelijk de ronde door ziekte moest verlaten. In die Italiaanse koers liet hij zien dat zijn klimmersbenen prima in orde zijn.

Op het vlakke wordt Alberto Dainese uitgespeeld als kopman. Ook de Italiaan nam deel aan de afgelopen Giro d'Italia. Daarin won hij een etappe en reed hij verder vier keer top 10.

De talentvolle Andreas Leknessund - die in de Ronde van Zwitserland nog een ritzege boekte - en de Nederlander Martijn Tusveld zullen zich met name tonen in de overgangsetappes. De selectie wordt aangevuld met John Degenkolb, Nils Eekhof, Chris Hamilton en Kevin Vermaerke.

Team DSM

Jumbo-Visma

Aan Jumbo-Visma de primeur om als eerste hun Tourselectie wereldkundig te maken. Primoz Roglic, Jonas Vingegaard en Wout Van Aert waren al verzekerd van hun plekje, maar nu is ook de ondersteuning voor hen bekend.

Sepp Kuss en Steven Kruijswijk zijn meegenomen voor het hooggebergte terwijl Wout van Aert met Tiesj Benoot, Christophe Laporte en Nathan van Hooydonck geholpen kan worden in de strijd om het puntenklassement.

Geen plek voor Rohan Dennis, Mike Teunissen of Robert Gesink in de ploeg die zowel voor het geel als groen gaat strijden dit jaar.

Ploegenpresentatie4x2

Team TotalEnergies

Uithangbord voor Team TotalEnergies dit jaar is Peter Sagan. De topaankoop van de Franse ploeg mag laten zien waarom hij aangekocht is. Zijn trouwe knecht Daniel Oss is natuurlijk ook van de partij. In het hooggebergte mag Pierre Latour het laten zien en ook Anthony Turgis gaat op zoek naar een ritzege, al zal dat in de iets simpelere etappes zijn. Verder reist de Franse formatie met Maciej Bodnar, Mathieu Burgaudeau, Edvald Boasson Hagen en Alexis Vuillermoz af naar Denemarken. 

Totalenergies2

Trek - Segafredo

Bij de Amerikaanse formatie hebben zij deze Tour trek in ritzeges! Het eerste weekend in Denemarken mag Mads Pedersen een poging doen om de gele trui te veroveren. Een snelle tijdrit en dan wellicht wat bonificatieseconden in de twee sprints, zo staat het in het strijdplan van Trek-Segafredo. Maar hij is niet de enige binnen de ploeg die een snelle tijdrit heeft want Bauke Mollema blijkt in zijn derde wielercarrière een tijdrijder van wereldklasse. De Nederlander is deze tour ook meegenomen om een ritzege te veroveren, net zoals zijn teamgenoten. Met Jasper Stuyven, Giulio Ciccone en Toms Skuijins moet dat mogelijk zijn. En wat te denken van Quinn Simmons? De jonge Amerikaan won dit seizoen al twee keer een bergklassement in een WorldTour ronde! Met Alex Kirsch en Tony Gallopin is het achttal van Trek-Segafredo compleet. 

Trek

UAE-Team Emirates

Titelverdediger Tadej Pogacar neemt zeven man mee die hem moet helpen om zijn derde Tour-overwinning binnen te slepen. Niet alleen in het hooggebergte wordt de Sloveen goed bijgestaan, maar ook op het vlakke door Mikkel Bjerg, Matteo Trentin en Vegard Stake Laengen. Niet onverstandig, gezien de openingsweek van deze Tour. Later in de ronde kunnen George Bennett, Rafal Majka, Brandon McNulty en Marc Soler het peloton aanvoeren wanneer het wegdek steil omhoog gaat lopen.

Uae

Deel dit artikel
Gamecenter