Vuelta a España 2022

Favorieten bergklassement

Pinot Winnaar Etappe Zwitserland
Foto: Cor Vos

Waar in de Tour de leider van het algemeen klassement ook vaak de bergtrui wint, is het in de Vuelta echt aan de aanvallers. De koers wordt over het algemeen minder gecontroleerd en aanvallers krijgen hierdoor meer de ruimte. Hierdoor konden Michael Storer, Guillaume Martin, Geoffrey Bouchard en Thomas de Gendt de afgelopen vier jaar de witte trui met de blauwe bollen mee naar huis nemen. Welke aanvalslustige renner pakt hem dit jaar?


16 augustus 2022 in Wielrennen

Denk je aan aanvallen, dan denk je aan Julian Alaphilippe (€3.500.000). Voor een renner van zijn formaat is de bergtrui wellicht een troostprijs, maar in de aanval naar ritzeges kan hij genoeg punten verzamelen om een serieuze gooi te doen naar de witte trui met de blauwe bollen. De versie met de rode bollen won hij al eens in de Tour van 2018.

Voor wie de bergtrui wel een hoofddoel kan zijn: Thibaut Pinot (€1.000.000). Hij stak het niet onder stoelen of banken dat hij in de afgelopen Tour voor deze prijs zou gaan. Hij maakte de belofte waar, maar verder dan een 6e plek kwam het niet. Gokken op het winnen van de bergtrui blijkt lastig, maar met Pinot maak je op zijn minst een gecalculeerde gok.

Tijdens een grote ronde zie je in de bergetappes vaak dezelfde namen in de aanval van de dag. Vooraf zijn deze namen lastig te voorspellen, want vooral de ongrijpbare variabele 'de vorm' lijkt een belangrijke rol te spelen. Toch zijn er enkele overeenkomsten tussen de winnaars van de afgelopen jaren: aanvallen zit in hun bloed. Wellicht dat daarom Clément Champoussin (€750.000) een goede keuze zou zijn. Vorig jaar won hij al een heuveletappe na een lange vlucht in het laatste weekend van de Vuelta.

Of wat te denken van Wout Poels (€750.000). In de Tour van 2021 liet hij al eens zien aspiraties te hebben voor de bergtrui (hij werd uiteindelijk tweede) en nog steeds klimt hij met de beste omhoog. Mocht hij zijn algemeen klassement vaarwelzeggen zal hij ook vast de ruimte krijgen van het peloton om in de vlucht van de dag te komen.

Met de klimcapaciteiten van Jay Vine (€750.000) is het ook goed mogelijk dat jonge Australiër een gooi doet naar het bergklassement. In de vorige Vuelta kwam hij drie keer in de vlucht van de dag en werd hij in de 14e etappe derde achter Romain Bardet en Jesús Herrada. Daarmee kan je Jésus Herrada (€750.000) - niet verwarren met zijn broer die ook aan de start staat, José Herrada - ook zien als een kandidaat voor de bergtrui. Aanvalslustig, goede klimmersbenen en één van de mikpunten van Cofidis dit jaar in de Vuelta. Welke ingrediënten heb je nog meer nodig om de bergtrui te winnen?


Deel dit artikel
Gamecenter