Tour de France 2022

Jongerenklassement

Pogacar Vingegaard
Foto: Cor Vos

In het oude wielrennen werden talenten voorzichtig gebracht. De beloften onder 23 mochten dan soms ruiken aan een drieweekse koers, maar meedoen om de medailles zat er absoluut niet in. Zelfs Eddy Merckx was pas 24 toen hij voor het eerst deelnam aan de Ronde van Frankrijk. Reden genoeg om een speciaal klassement in te richten om de winnaars van morgen alvast in de schijnwerpers te zetten: het jongerenklassement voor renners van 25 jaar of jonger. Hoe de tijden zijn veranderd: de afgelopen drie jaar wonnen Bernal en Pogacar het eindklassement op respectievelijk 22, 21 en 22-jarige leeftijd. Niks hardheid opbouwen, niks ervaring. Het klassement bestaat nog steeds en dus ook de punten die het jou op kunnen gaan leveren. Welke jonge klassementsmannen gaan jou extra punten opleveren deze Tour?


8 juni 2022 in Wielrennen

De topfavoriet voor deze Tour de France doet ook nog eens mee voor het jongerenklassement. Tadej Pogaĉar (€7.000.000) moet in je team als je het Scorito-klassement wilt winnen. Einde verhaal, punt. Mocht om wat voor reden de Sloveen de ronde niet uit kunnen rijden, zit er in zijn team ook een leeftijdsgenoot die een sterke ronde kan rijden: Brandon McNulty (€2.000.000). Vooral met zijn tijdrit kan de jonge Amerikaan punten verdienen. Mocht hij daarom na de eerste etappe (een tijdrit) het jongerenklassement aanvoeren, levert hij je in de eerste week direct een bak punten op.

Een jonge renner die jouw team kan maken of breken is Thomas Pidcock (€2.000.000). Hij lijkt alles in zich te hebben om dezelfde prestaties te leveren als een Alaphilippe of Van der Poel in een grote ronde én kan met zijn gewicht waarschijnlijker langer mee in het hooggebergte. Maar hebben wij ergens bevestiging van deze veronderstellingen gezien in een grote ronde? Nog niet, met de nadruk op ‘nog’.

In de schaduw van kopman Gaudu kan Michael Storer (€1.000.000) ook een leuke Tour rijden. De aanvalslustige klimmer van Groupama – FDJ won het bergklassement (en twee etappes) in de laatste Vuelta en wist in 2021 de Tour de l’Ain te winnen. Dit jaar zocht hij op de laatste dag van de Tour of the Alps weer de aanval op – samen met Romain Bardet – en wist hiermee een tweede plek in het eindklassement veilig te stellen. What’s in store voor de jonge Australiër deze Tour?

Een interessante optie tot slot: Matteo Jorgenson (€500.000). De pas 22-jarige Amerikaan is een behoorlijke klimmer en schuwt de aanval absoluut niet. De stalorders van Movistar kunnen hem limiteren tot knechtwerk voor kopman Mas. Maar stel dat hij nou voor eigen kansen mag gaan deze ronde, kijk dan niet gek op dat hij met ontsnappingen en goed klimmerswerk een hoge notering in het jongerenklassement bij elkaar fietst.


Deel dit artikel
Gamecenter