Tour de France 2022

Voorbeschouwing etappe 19: Niet (uit te) vlak(ken)

19

Het weekend van de laatste Tour de France is begonnen. Voordat het algemeen klassement morgen in de rit tegen de klok definitief beslist wordt, volgt er op papier nog een vlakke etappe van 189 kilometer. Met de weinige kansen voor de sprinters in deze Ronde van Frankrijk, is het goed mogelijk dat deze etappe gecontroleerd gaat worden door de sprintersploegen. Maar hoe vers zijn hun benen nog?


7 juni 2022 in Wielrennen

Exact drie weken geleden werden wij voorgesteld aan alle renners in Kopenhagen. Het lijkt alweer een eeuwigheid terug. Vele hoogtemeters later zijn wij aanbeland op de laatste vrijdag van deze rittenkoers waarin er van Castelnau-Magnoac naar Cahors gereden moet worden. Hoewel het te boek staat als een vlakke etappe, zien wij toch minsterns twee oneffenheden in het etappekaartje van vandaag. De laatste hiervan ligt op een kleine veertig kilometer van de streep. Dat klinkt als muziek in de oren voor de sprinters!

Maar kaarsrecht is het in de laatste dertig kilometer allerminst. In dat opzicht valt de vergelijking met de laatste vrijdag-etappe van de Tour van 2021 snel te maken. Ook daar werd een sprint verwacht in een relatief makkelijke etappe. Eindresultaat? Een kopgroep die twintig (!) minuten kreeg van het peloton. Drie weken koersen doet rare dingen met de benen, maar vooral ook het hoofd. Het is daarom zeker geen uitgemaakte zaak dat we vandaag een massasprint voorgeschoteld krijgen. En zowel, dan hebben de sprinters met enige inhoud de meeste kans gezien het licht oplopende wegdek (2%) in de laatste kilometer. Na drie weken koersen kan zelfs dat aanvoelen als een berg.

Kanshebbers volgens Scorito
⭐⭐⭐ Philipsen, Van Aert
⭐⭐ Ewan, Groenewegen, Jakobsen, Pedersen
⭐ Mozzato, Sagan, Van Poppel, Wright


Deel dit artikel
Gamecenter