Tour de France 2022

Voorbeschouwing etappe 18: Dubbele verschijningen

18

Een korte etappe, vlakke aanloop en monsters van bergen die beklommen moeten worden. Vandaag lijkt veel op gisteren. Het grote verschil is dat vandaag de allerlaatste kans is voor de klimmers om nog tijd goed te maken. Wie niet veel vertrouwen heeft in zijn tijdrit gooit vandaag alles in de strijd!


7 juni 2022 in Wielrennen

De renners stappen vandaag de fiets op in Lourdes. Dat precies de achttiende etappe van start gaat in Frankrijks grootse katholieke bedevaartsplaats kan geen toeval zijn. Het getal achttien staat namelijk gelijk aan het aantal verschijningen van Maria rond de grotten van Lourdes. De opmaat voor een wonderlijke etappe? Het parcours biedt daar in ieder geval alle gelegenheid toe.

Na zestig vlakke kilometers moeten de renners de 17 kilometer lange Col d’Aubisque beklimmen. Het begin hiervan is vrij gemakkelijk, maar halverwege neemt de zwaarte toe met stroken van over de 15% in het tweede gedeelte van de klim. Onregelmatigheid troef ook op deze berg, we zijn ten slotte in de Pyreneeën. De afdaling van de Aubisque gaat via de top van de Col du Soulur; twee kilometer klimmen voordat er weer op de grote plaat geschakeld mag worden. Dat de grond rond deze omgeving in ieder geval wel rijp voor wonderen is, liet Wim van Est zien in de Tour van 1951. Hij miste een haarspeldbocht en kwam zeventig meter lager terecht. De schade van de val? Wonderbaarlijk precies niets.

Op de tweede gecategoriseerde klim van de dag, de Col de Spandelles, barst het los indien een klassementsrenner nog veel tijd goed wil maken. Deze beklimming maakt zijn debuut in de Tour de France en is met 10 kilometer aan 8% vrij pittig te noemen. De smalle stroken en de verwachte menigte op de berg kunnen ervoor zorgen dat een renner met een flitsende demarrage binnen enkele seconden uit het zicht verdwijnt.

De koploper kan in de afdaling zijn voorsprong vergroten en de laatste beklimming van 14 kilometer lang, de Hautacam, gebruiken om een grote slag te slaan. Net na het midden van deze beklimming (die gemiddeld 8% stijgt) ligt het zwaarste gedeelte. Een achterstand van een paar seconden kan hier zomaar een minuut worden. De top van het klassement kan na deze zware etappe volledig door elkaar gehusseld zijn!

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pogacar, Vingegaard
⭐⭐ Bardet, G. Thomas 
⭐ Gaudu, Lutsenko, Quintana, Schultz, Woods


Deel dit artikel
Gamecenter