Vuelta a España 2022

Tips winnaar Vuelta 2021

Team Winnaar 2

Moeite met het selecteren van je Vuelta-team? Hier vind je de gouden tips van de enige speler naar wie je écht moet luisteren: Justin van der Bruggen, de winnaar van de Vuelta 2021. Op Scorito beter bekend als ‘Va Banque’ won hij de grote ronde die wellicht het moeilijkste te voorspellen is. Hoe kwam hij tot zijn teamselectie, hoe beleefde hij de Vuelta van 2021 en wie neemt hij dit jaar mee? Wij vroegen het aan de titelverdediger en jij kan er je voordeel mee doen!


18 augustus 2022 in Wielrennen

Hoe verliep jouw voorbereiding op de Vuelta 2021?

“Mijn definitieve team is toch wel op een bijzondere wijze tot stand gekomen. Eigenlijk had ik al enkele dagen mijn team staan. Ik had onder andere Tom Pidcock en Aleksandr Vlasov, maar dit voelde toch niet helemaal lekker. Helemaal toen vlak voor de start bekend werd dat Magnus Cort ging starten. Het parcours leek me op zijn lijf geschreven. Daarnaast kreeg ik van een vriend nog een interview met Enric Mas doorgestuurd, die aangaf dat zijn ploeggenoot Miguel Ángel López voor een goed klassement wilde gaan.”

“De middag voor de start zat ik met mijn gezin en schoonouders op een terras in Zuid-Limburg. Mijn jongste zoon (van destijds een paar maanden) werd wat onrustig en ik zei tegen de rest dat ik wel een stukje met de kinderwagen wilde lopen. Geholpen door bovenstaande wijzigingen begon ik tijdens het wandelen toch mijn team drastisch om te gooien: Miguel Ángel López erin, Magnus Cort erin en Reinardt Janse van Rensburg er nog als opvulsprinter erin voor in ieder geval Pidcock en Vlasov. Iedere Scorito-speler weet dat je nooit last-minute moet gaan wisselen, maar in dit geval pakte het gelukkig fantastisch uit.”

Meer dan fantastisch! Hoe beleefde jij de Vuelta en welke ritten en renners maakten voor jou het verschil?

“Veel mensen in mijn omgeving begonnen steeds meer mee te leven naarmate de ronde vorderde. Dagelijks was ik in contact met medespelers om de juiste opstelling en zeker de juiste captain te selecteren. Een paar ritten die me nog zijn bijgebleven zijn bijvoorbeeld de 6e etappe waarbij mijn vluchter Magnus Cort nog net de aanstormende Primoz Roglic voorblijft en de 10e etappe waar een grote vluchtgroep een flinke voorsprong over de finish kwam. Odd Christian Eiking pakte daar de rode trui en hield die een week lang vast: elke dag een garantie op punten! Ook de 19e etappe was een echte nagelbijter. Twee van mijn renners (Magnus Cort en Quinn Simmons) zaten in een kopgroep van zeven, waarbij het leek alsof deze vlak voor het einde zou worden ingelopen. Echter bleven ze maar een gaatje houden van enkele seconden en uiteindelijk kwam het peloton er niet bij. Magnus Cort pakte weer een etappe en Quinn Simmons (3e) leverde (eindelijk) punten op.

Na de 19e etappe leek de eindzege wel in de tas. Ware het niet dat Miguel Angel Lopez een dag later na onenigheid met de Movistar-leiding zomaar in de auto stapte! Weg vrijwel zekere etappepunten voor die dag en weg eindklassementspunten (hij stond op dat moment 3e). De afsluitende tijdrit werd daarmee toch nog erg spannend. Gelukkig was daar weer de weergaloze Magnus Cort die 2e werd en ook de 7e plek van Felix Großschartner hielp enorm.

Het niet hebben van de DSM-tandem Romain Bardet en Michael Storer bezorgde me wel kopzorgen, maar zij leken gelukkig (voor mij) tegen het einde toch wat minder te worden."

En daarmee was de winst een feit, jij gaat nu voor altijd door het leven als een Scorito Legend. Hoe is jouw leven veranderd na de Vuelta-winst?

“Na mijn winst van het Vuelta-spel bij Scorito is er voor mij niet veel veranderd. Ik was altijd al intensief bezig met het volgen van diverse sporten, waaronder wielrennen. Vrienden kennen mij daarom als een ware sportliefhebber. Eerder heb ik een ander wielerspel gewonnen met ongeveer 250 deelnemers. De winst van een spel met meer dan 33.000 deelnemers was natuurlijk wel extra bijzonder.”

Geen eendagsvlieg dus! Hoe ziet de voorbereiding van de Vuelta 2022 eruit voor een spellenkoning zoals jij?

“De échte voorbereiding voor de Vuelta begint vrij laat; de ploegen worden pas op het laatste moment bekend en ook is het altijd maar de vraag wat de rolverdeling binnen de ploegen gaat zijn. Dat betekent vlak voor de deadline veel previews en interviews lezen, en podcasts luisteren om de juiste renners te kiezen. Daarnaast is het spellen-wise ook een drukke periode met de start van het voetbalseizoen; daar gaat ook veel aandacht naar uit.”

Welke renner heb jij als eerste in je ploeg geselecteerd toen de Vuelta 2022 bij Scorito online ging?

“Remco Evenepoel. Hoewel er toch wel twijfels zijn (ook bij mij) of hij het drie weken kan volhouden, verwacht ik zeker dat hij een vracht punten gaat opleveren. Quick-Step Alpha Vinyl Team kan bijvoorbeeld al meteen de ploegentijdrit winnen, hij kan ook goed aankomen in heuvel- of (korte) bergachtige ritten en hij is ook nog jong waardoor hij meedoet voor het wit.”

Op welke renners ga jij deze Vuelta extra letten?

"Sowieso alle twintig in mijn uiteindelijke team! Zelf ben ik wel benieuwd naar Ilan van Wilder. Ik verwacht dat hij in de schaduw van Remco Evenepoel en Julian Alaphilippe een hele goede ronde gaat rijden. Hetzelfde geldt ook voor Juan Ayuso; het is zijn eerste grote ronde en kan in de schaduw van João Almeida, Brandon McNulty en Marc Soler zijn kwaliteiten laten zien. En natuurlijk Piti (red. Valverde) en de Haai van Messina (red. Nibali), die beiden hun laatste grote ronde gaan rijden. Ik neem hen beiden (vooralsnog) niet mee, maar ben wel benieuwd of zij nog hun klasse zullen tonen."

Heb jij nog de gouden tip voor deze Vuelta?

“In de Radio Scorito podcast werd dit al even aangehaald; de ploegentijdrit levert al meteen veel punten op. Ik overweeg sterk om grotere blokken van 3-4 renners van een aantal teams te selecteren waarvan ik denk dat ze een goede TTT gaan rijden. Deze renners kan je dan mooi als opvullers gebruiken bij eigenlijk diverse etappes, zeker bij de sprints. Daardoor zal ik het aantal echte sprinters beperken en is er in mijn team geen ruimte voor een Sam Bennett bijvoorbeeld.”

“Verder werd eerder deze bekend dat Roglic toch mee doet. Dat zet alles wel in een ander perspectief. Toch neig ik er naar om hem niet mee te nemen. Het is een te groot vraagteken en ook het Jumbo – Visma team is een stuk minder sterk dan in de Tour. Eigenlijk weet ik vrij zeker dat ik geen enkele Jumbo renner ga meenemen. Maar misschien moet ik nog een rondje gaan wandelen met de kinderwagen…”


Deel dit artikel
Gamecenter