Tour de France

Terugblik Critérium du Dauphiné

Copyright Proshots 17021880
Foto: Pro Shots

Al sinds jaar en dag gebruikt het peloton Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland als voorbereidingskoersen op de Tour de France. Eerstgenoemde finishte op 12 juni bovenop Plateau de Salaison. Scorito maakt de balans op na deze voorbereidingskoersen. Vandaag deel 1 van het tweeluik: Terugblik Critérium du Dauphiné.


13 juni 2022 in Wielrennen

We houden het lekker overzichtelijk en behandelen de koers aan de hand van een aantal categorieën.

Sprint
Toegegeven, deze 74e editie biedt op het eerste oog niet héél veel kansen voor de pure sprinters. Om de vlakke laatste kilometers van etappe 1, 2 en 5 te mogen gebruiken als sprint rode loper moesten eerst een aantal heuveltjes worden verteerd. Maar is het teleurstellend dat Dylan Groenewegen (€ 3.000.000) in geen van deze sprints aanwezig was om zijn dijen te laten spreken? Dylan vindt zelf van niet. Hij koos juist voor deze ronde om koershardheid op te doen en zich voor te bereiden op de sprintetappes in de Tour, waar vergelijkbare heuvels aan vooraf gaan. In etappe 6 kwam Groenewegen wel tot sprinten en eindigde hij – na diskwalificatie van Sebastián Molano – als 2e. Weliswaar van de pelotonsprint achter de vluchters..

Wout van Aert (€ 5.000.000) liet zich wel van zijn beste kant zien. De sprints van etappe 1 en etappe 5 werden gewonnen, net als de pelotonsprint van etappe 2. Jammer dat het peloton zich had misrekend en een vluchtersgroep voorbleef. Etappe 3 lag ook voor het oprapen, echter gingen de handjes te vroeg in de lucht en griste een sluwe David Gaudu (€ 2.500.000) de etappeoverwinning mee. Eervolle vermeldingen zijn er voor Ethan Hayter (€ 2.500.000) en Edvald Boasson Hagen (deelname onbekend) die enkele korte uitslagen bij elkaar reden.


Klassement
Jumbo-Visma liet er geen gras over groeien in deze rittenkoers. Maar liefst 3 etappes gingen naar de Nederlandse equipe, alsmede de gele én de groene trui. De beoogde klassementsmannen Primož Roglič (€ 5.500.000) en Jonas Vingegaard (€ 4.500.000) eindigden op de hoogste én een-na-hoogste trede van het podium en toonden de dominantie van de ploeg door in de laatste (berg)etappe samen weg te rijden bij de concurrentie. Ben O’Connor (€ 2.000.000) complementeerde op gepaste afstand het podium en lijkt zich ook in vorm te hebben gereden. De mannen van Bahrain – Victorius, Damian Caruso (€ 1.500.000) en Jack Haig (€ 3.000.000) kraaiden geen victorie en eindigden op de plekken 4 en 5. Is dit de perfecte opbouw? De Tour de France is namelijk net als een goed feestje, je wilt niet te vroeg pieken. Tevens interessant om te vermelden is de 7e plek voor Esteban Chaves. Een Tour de France deelname is nog onzeker voor de Colombiaan maar het is goed om te zien dat hij vorm toont. Of piekt hij juist wel te vroeg?


Vluchters
Wanneer je in de Dikke van Dale zoekt naar ‘vluchter’ zou eigenlijk de naam van Pierre Rolland (€ 500.000) moeten verschijnen. De Fransman staat al jaren te boek als rittenkaper en bollengrabbelaar. Tot ritwinst kwam het niet in deze ronde, maar de overmacht waarmee hij de bergtrui veiligstelde, 71 punten t.o.v. 21 voor de nummer 2 Carlos Verona (€750.000), is opvallend te noemen. De beste man is dé vluchter van deze ronde, maar heeft hij dezelfde ambities in de naderende Tour de France?


Opvallend
Sommige renners zijn naast sterk in de benen, ook goed met andere ledematen. Bouhanni zou bijvoorbeeld best een lesje boksen kunnen geven in de plaatselijke sportschool. Sebastián Molano zou bij deze sportschool kunnen solliciteren als trainer, na zijn klap aan het adres van Hugo Page. Volkomen terecht werd de Colombiaan uit de Dauphiné gezet, maar opvallend was het zeker. Daarnaast speciale aandacht voor de ploeg van TotalEnergies, normaal gesproken niet één van de smaakmakers uit het peloton. De eerder genoemde Rolland was dé vluchter van de ronde, maar TotalEnergies is de vluchtersploeg van afgelopen week. Maar liefst 2 etappes won de ploeg met Alexis Vuillermoz (€ 500.000) en Valentin Ferron (€ 500.000) vanuit de vroege vlucht. Een voorbode voor de Tour?


Ronde van Zwitserland
Lees volgende week deel 2 van het tweeluik, de terugblik op de Ronde van Zwitserland! Te vinden op #ScoritoPraat.

Klassement Critérium Du Dauphiné 2022

Deel dit artikel
Gamecenter