Klassiekers 2023

Winnaar 2022 aan het woord

Legend

De meest begeerde prijs onder de fijnproevers op Scorito: winst in het Klassiekerspel. Goede voorbereiding, inspelen op de actualiteiten en vooral: lang vooruit kunnen kijken. Vanaf het openingsweekend in februari tot aan de eerste dag van mei moeten al je twintig renners in topvorm zijn. Er was maar één speler die al deze facetten in 2022 het beste beheerste: Erik Pattijn.


10 februari 2023 in Wielrennen

Trainingskamp in de Portugese zon
Het Klassiekerspel begint met Omloop het Nieuwsblad. Correctie: Het Klassiekerspel begint voor de gemiddelde deelnemer met Omloop het Nieuwsblad. Doorgewinterde Scorito-spelers weten maar al te goed: de sleutel tot succes ligt al ver daarvoor, bij de eerste wedstrijden van het jaar. Eindwinnaar Erik volgde daarom met grote interesse de Ronde van de Algarve in februari. Hij zag daar de sterke Stefan Küng goed presteren, zelfs wanneer het wegdek omhoog liep. Met iemand van zijn postuur – de Zwitser tilt ruim tachtig kilo mee omhoog – was dat een teken van absolute topvorm. Een plekje in zijn twintigkoppige selectie werd vrijgemaakt, ten koste van bijvoorbeeld een Gianni Moscon. Later bleek deze mutatie een gouden greep: de nummer vijf van het Scoritopuntenklassement erin, een renner die in geen enkele koers in de top honderd (!) te vinden was eruit.

Medische keuring & degradatieperikelen
En dit was niet het enige waarmee Pattijn zich onderscheidde. Er werd ook rekening gehouden met de mogelijke degradatie van WorldTour-ploegen, rondwarende luchtweginfecties en de verwachte dominantie van alleskunners Wout van Aert en Mathieu van der Poel.

Zo kregen maar liefst twee Arkea-Samsic renners een plekje in zijn team. Toch niet de eerste ploeg waarbij je gaat shoppen wanneer het Klassiekerspel online gaat. Maar terwijl de grote namen vaak voor alles of niets gingen, sprintten de mannen van de Franse degradatiekandidaat voor elke plek winst. Of het nou om de 4e, de 7e of de 14e notering ging, de jokers Nacer Bouhanni en Amaury Capiot lieten zien dat zij met die instelling goud waard zijn in het Klassiekerspel.

Ook de naweeën van coronabesmettingen en bronchitis waren variabelen die werden meegenomen in de teamselectie van Erik. Zo werden de met gezondheid kwakkelende Kasper Asgreen en Gianni Moscon als te risicovol beschouwd. Asgreen kon zich troosten met de gedachte dat zijn ploeggenoten ook werden vermeden door Pattijn, want alleen supersprinter Fabio Jakobsen kreeg een plekje in het twintigkoppige team. Het negeren van de ploeg van Pat Lefevere zou in de jaren vóór 2022 een fatale Klassiekerspel-fout zijn geweest, maar in 2022 presteerde de ploeg ver ondermaats. Geen verrassing voor onze alwetende, hij zag het al aankomen dat Wout van Aert en Mathieu van der Poel zo overheersend gingen zijn dat er voor The Wolfpack minder kansen lagen om te zegevieren. En zo geschiedde.

Balans = heilig
Het Klassiekerspel win je mede door een gebalanceerd team te selecteren waar je bij elke voorjaarskoers meerdere ijzers in het vuur hebt. Daarom werd er gezocht naar renners die op meerdere fronten kunnen strijden. Hierbij viel de keuze op Alexander Kristoff en Wout van Aert. Twee andere renners die je normaal blind op kan stellen in elke koers waren Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe. De rugblessure van Van der Poel zorgde er echter voor dat de winnaar van het spel de keuze hem net iets te risicovol vond. In huize Pattijn werd het even benauwd toen 'Em Vee Dee Pee' veel eerder dan verwacht zijn rentree maakte tijdens Milaan – San Remo en daar plots naar het podium sprintte. Ook de koersen daarna liet Van der Poel zijn klasse zien (winst in Dwars door Vlaanderen én Ronde van Vlaanderen), maar was het een slok op de borrel dat maar 16% van de deelnemers voor de Nederlander had gekozen. Het vermijden van tweevoudig wereldkampioen Alaphilippe bleek een gouden greep. Zijn summiere programma en de valpartijen in Brabantse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik maakten van hem een dure miskoop.

De winnende formule die Pattijn in 2022 hanteerde was het opsplitsen van het spel in drie delen. Een derde reserveer je voor de kasseispecialisten, een derde voor de sprinters en nog eens een derde voor de heuvelspecialisten. Net op tijd maakte de Italiaanse koersdirecteuren bekend dat Milaan – Turijn 2022 een sprintkoers werd, en zo kwam er een extra sprinter bij ten koste van de heuvelmannen. De mannen die in het de Waalse klassiekers moesten gaan doen waren Benoit Cosnefroy, Alejandro Valverde en Tadej Pogacar. Allen stelde niet teleur en met respectievelijk 236, 236 en 314 punten die zij ook nog eens in de te verwachten koersen behaalden, stroomden de captainpunten binnen. Met een gebrilde gangmaker, een oude sluwe vos en Polletje Piekhaar klinkt het meer alsof je een heldentrio van een kinderfilm te pakken hebt, maar in 2022 bleken het dé puntenpakkers te zijn bij geaccidenteerd terrein.

De slotkoers
Op 1 mei 2022 viel de beslissing bij Eschborn - Frankfurt. Met Alexander 'Mister Eschborn-Frankfurt' Kristoff en Jasper Philipsen had Erik slechts twee renners die punten konden scoren. Voor elke wedstrijd zou dit team te licht zijn, maar voor de – vaak over het hoofd geziene – Duitse sprintkoers heb je met twee renners vaak al één renner meer dan je concurrenten (en zelfs twee renners meer dan de mindere goden in je subleague). Toch was het tot de allerlaatste kilometer ongekend spannend: Alpecin-Fenix' troef Jasper Philipsen leek zijn ploegmaats in de laatste paar kilometers helemaal kwijt! Vele sprinters zouden op dat moment de handdoek in de ring gooien, hun verlies nemen en het vizier op de volgende koers zetten. Gelukkig voor Erik deed de Belgische spurtbom zijn sportieve plicht en behaalde hij een 11e plek. Alsof hij de belangen voor deze notering in het Klassiekerspel al wist. Met daarnaast een bronzen plek voor Kristoff was de overwinning veiliggesteld. Zelden werd een koers zo intens beleefd door Pattijn en een klein biertje na de sprint was wel even nodig ter ontspanning.

Een klasse apart
Hoewel het algemeen klassement pas de op de laatste meters beslist werd, lag het in zijn subleague toch flink anders. Met een verschil van 1000 punten was de spanning daar al snel weg. De deelnemers van de subleague 'Greppeltjes koppen' – die allemaal iets met Utrecht hebben te maken – zijn elk jaar overtuigd van hun eigen wielerkennis en een kleine financiële bonus wacht op degene die hun eigen verwachtingen waar weet te maken. De knaken, maar vooral de eeuwige roem was er tijdens het Klassiekerspel 2022 voor Pattijn. Voor de aankomende editie van het Klassiekerspel verwacht hij Gekke Gerrit als zijn opvolger, maar als we zijn resultaten zien tijdens de grote rondes op Scorito is er nog veel werk aan de winkel voor Gerrit. Wellicht dat een goed begin het hanteren van de winnende formule van Pattijn is!


Deel dit artikel
Gamecenter