Giro d'Italia 2023

Etappe 1: Sneltreinvaart naar roze

Etappe 1

Op zaterdag 6 mei worden wij één voor één voorgesteld aan de hoofdrolspelers van de Giro d'Italia 2023. In een individuele tijdrit van bijna twintig kilometer fietsen de renners langs de Adriatische kust naar havenstad Ortona. Hier vangt men nog vis op de ouderwetse manier met eeuwenoude houten visinstallaties die enkele meters boven het water uitsteken. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Schijn bedriegt, want de komende drie weken staat de tijd nergens stil. Te beginnen vandaag met de race tegen de klok!


5 mei 2023 in Wielrennen

Vroeger, echt vroeger, startte grote wielerrondes nog wel eens met een proloog. Voor de jonge lezers: dat is een individuele tijdrit van minder dan acht kilometer die de start van een rittenkoers inluidt. De laatste jaren lijkt deze verdwenen uit de grootste wielerrondes – de laatste Giro-proloog dateert uit 2006 – en krijgen de tijdrijders minstens acht kilometers om het verschil te maken op dag één. Dit jaar zien wij een verdubbeling van de gebruikelijke opening, met 19,6 kilometer over vlakke fietswegen.

Fietswegen ja, want het oude treinspoor van de 'Ferrovia Adriatica' is omgetoverd tot een prachtig fietspad die zo dicht op de kust ligt dat de renners de zeelucht ongetwijfeld gaan meekrijgen. Ruim honderdvijftig jaar geleden werd hier tussen Ancona en Lecce het spoor geopend, om zo het midden van Italië te kunnen verbinden met het zuiden. En waar de spoorlijnen toen werden gebruikt om de goederen vanuit Azië verder Europa in te distribueren, fietsen onder dezelfde tunnels de renners nu naar hun belangrijkste handelswaar: de roze trui in Ortona.

In het centrum van de havenstad ligt deze klaar op 69 meter hoogte, wat betekent dat er vanaf de kust nog wel geklommen dient te worden. Het snelste wagonnetje van de dag beschikt daarom ook over een lichtere versnelling zodat de twaalfhonderd meter lange beklimming van 5% niet tot noemenswaardige vertragingen gaat leiden. In de finishplaats worden de technische vaardigheden van de renners getest met enkele haakse bochten. De tijdrit wordt afgesloten met een strook door de lokale winkelstraat, waar op de gladde ondergrond de wielen vechten om in het juiste spoor te blijven.

De uitzonderlijke lengte van de openingstijdrit zorgt er direct voor dat sommige klassementsmannen tientallen seconden voorsprong kunnen pakken op hun concurrenten. Qua profiel is de tijdrit vergelijkbaar met die van vorig jaar in Budapest, maar de tijdrit van vandaag is wel tweemaal zo lang. Toen pakte Simon Yates – toch niet 's werelds beste tijdrijder – al tientallen seconden op zijn concurrenten in het algemeen klassement. Vergeleken met toen gaan wij vandaag nog meer echte tijdrijders in de top 10 zien en zullen de onderlinge verschillen groter zijn.

Etappe 2 Giro 2022 - ITT van 9,2km
1. Simon Yates
2. Mathieu van der Poel +3"
3. Tom Dumoulin +5"
4. Matteo Sobrero +13"
5. Ben Tulett z.t.
6. Tobias Foss +17"
7. Wilco Kelderman z.t.
8. Lennard Kämna z.t.
9. Mauro Schmid +18"
10. João Almeida z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Evenepoel, Ganna, Roglic
⭐⭐ Dennis, Küng, Thomas
⭐ Affini, Cattaneo, Cerny, Kämna, Mollema

Profiel etappe 1

1

Laatste 5km

1

Deel dit artikel
Gamecenter