Giro d'Italia 2022

Etappe 21: De tijd zal het leren

21

Het is intussen een traditie geworden in de Ronde van Italië: de slotetappe is een allesbeslissende tijdrit, waar vaak nog iedere seconde telt. Het parcours is exact dezelfde als de afsluitende tijdrit in 2019. Na de start bij het station van Verona, wordt net buiten het centrum een heuvel opgereden. Eindigen gebeurt in het hartje van de stad, vlak voor de poorten van het imposante amfitheater.


5 mei 2022 in Wielrennen

Na een Grande Partenza in Budapest drie weken geleden, komt de Ronde van Italië vandaag tot een conclusie in het prachtige Verona. Net zoals zovele andere schrijvers en kunstenaars raakte ook William Shakespeare hartstochtelijk verliefd op de Noord-Italiaanse stad. Het grootste liefdesverhaal aller tijden, Romeo en Julia, speelt zich dan ook af in Verona. Nog steeds kan het balkon bezocht worden waar de twee tortelduifjes elkaar de eeuwige liefde verklaarden, althans in Shakespeare’s fantasie. 

 

Het verhaal tussen Romeo en Julia kent een nogal tragisch einde en de renners zullen hopen niet een gelijkaardig pijnlijk lot te moeten ondergaan. De afgelopen tien jaar eindigden namelijk vijf Giro’s met een tijdrit, en in maar liefst drie van die vijf veranderde de rozetruidrager nog na de rit! Naast de immer belangrijke ritzege, staat evenzeer dus ook nog de eindoverwinning op het spel.

Wie er al bij was in 2019 moet vertrouwd zijn met het parcours, want exact dezelfde wegen worden drie jaar na dato opnieuw voorgeschoteld. De renners gaan van start aan Porto Nuova, het grootste treinstation van Verona. Vandaar wordt al snel de binnenstad weer uitgereden voor de explosieve beklimming van de Torricella, die zich pal in het midden van de tijdrit schuilhoudt. Het eerste tussenpunt bevindt zich op de top die bereikt wordt na 4,5 kilometer klimmen tegen vijf procent. 

 

Na de Torricella wordt teruggekeerd naar het centrum van Verona op hoofdzakelijk dalende, rechte en brede wegen. De fraaie Ponte della Vittoria brengt de renners recht in het hart van de stad, waar de allerlaatste twee kilometer worden verreden. Wanneer het Romeinse amfitheater Arena di Verona opdoemt, zal de strijd gestreden zijn. Wie weet de tragedie en de concurrentie te snel af te zijn en mag zich kronen tot de 105e Girokoning? De tijd zal het leren!

UITSLAG GIRO 2019 ETAPPE 21

  1. Chad Haga
  2. Victor Campenaerts +4” 
  3. Thomas De Gendt +6” 
  4. Damiano Caruso +9” 
  5. Tobias Ludvigsson +11” 
  6. Josef Černý z.t. 
  7. Pello Bilbao +17” 
  8. Mattia Cattaneo +20” 
  9. Vincenzo Nibali +23” 
  10. Primož Roglič +26” 

Deel dit artikel
Gamecenter