Voorbeschouwing

Brugge de Panne

5. Brugge De Panne

De Classic Brugge-De Panne is geen nieuwe koers in het Klassiekerspel. De wedstrijd luisterde doorgaans naar de naam Driedaagse Brugge-De Panne. In tegenstelling tot wat de naam deed vermoeden, is dit ‘gewoon’ een eendagswedstrijd. Eentje waarbij de sprinters uitstekend uit de voeten kunnen, behalve wanneer de wind fel te keer gaat in de open vlaktes rond De Panne!


15 maart 2023 in Wielrennen

Tot en met 2017 stond deze wedstrijd bekend onder de naam ‘Driedaagse De Panne-Koksijde’ en werd toen nog daadwerkelijk over drie dagen (en vier etappes) gereden. Sinds 2018 heeft men de race teruggebracht tot een eendagskoers. Hierin wordt er gereden van Brugge naar kustplaats De Panne, waar het vier van de vijf edities van de heruitgevonden koers eindigde met een massasprint. Na 68 kilometer komt het peloton voor de eerste maal over de eindstreep, waarna er nog drie plaatselijke rondes van 44 kilometer zullen volgen. Hier aan de Belgische Noordzeekust zal de wind ongetwijfeld een belangrijke rol in het koersverloop gaan spelen. Zal het de sprintersploegen lukken om het pak bijeen te houden en hun rappe mannen in de finale te lanceren?

In 2018 en 2019 slaagden deze teams daar steeds in met Elia Viviani en Dylan Groenewegen als respectievelijke winnaars en drie jaar geleden kregen we een waaierrit waarin Yves Lampaert de sterkste beer bleek te zijn, na geweldig ploegenspel van Quick-Step. Ook een jaar later won die ploeg; dankzij sprinter Sam Bennett kreeg het voorjaarsseizoen van het team nóg meer glans. En ook de titelverdediger zit nu in de ploeg van Patrick Lefevere: Tim Merlier won – toen nog voor zijn vorige werkgever Alpecin-Fenix – de laatste editie van het sprintersbal.

Profiel

5 Brugge De Panne


Uitslag Brugge de Panne 2022

1. Tim Merlier
2. Dylan Groenewegen z.t.
3. Nacer Bouhanni z.t.
4. Max Walscheid z.t.
5. Olav Kooij z.t.
6. Arnaud Démare z.t.
7. Simone Consonni z.t.
8. Arnaud De Lie z.t.
9. Jasper Stuyven z.t.
10. Heinrich Haussler z.t.


Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Jakobsen, Philipsen
⭐⭐ Ewan, Gaviria, Groenewegen, Kooij
⭐ Bennett, Démare, Thijssen, Welsford


Deel dit artikel
Gamecenter