Vuelta a España

Favorieten Jongerentrui

750X500 Landingspage Vuelta

Jarenlang werd de witte trui in de Vuelta uitgereikt aan de winnaar van het combinatieklassement. Sinds 2019 wordt echter niet langer de regelmaat beloond door middel van een witte trui, maar wel – zoals in de overige grote ronden – de beste jongere in het algemene klassement. Wie vervoegt dit jaar Tadej Pogacar en Enric Mas als winnaar van het Spaanse jongerenklassement?


13 augustus 2021 in Wielrennen

Met de drie klimmende goudklompjes - Tadej Pogacar (€ 6.500.000), Egan Bernal (€ 5.500.000) en Aleksandr Vlasov (€ 4.000.000) - aan de start is de kans groot dat het wit opgeëist wordt door één van hen. Gezien zij eveneens de topfavorieten zijn om ook de rode trui te winnen, worden zij al uitgebreid toegelicht in de voorbeschouwing op het algemeen klassement. Wij geven wel graag mee welke jonge renners nog kunnen schitteren in het Spaanse gebergte.

INEOS Grenadiers heeft een ploeg opgesteld die uitpuilt van klimtalent. Kopman Egan Bernal, die al de Tour en Giro heeft gewonnen, krijgt met Daniel Martínez (€ 3.000.000) zijn meest trouwe luitenant mee. De Colombiaan van 25 schitterde eerder al in de Giro waar hij vijfde in de einduitslag werd. Daarnaast is er de vaak wat ongelukkige Pavel Sivakov (€ 2.500.000), die op zijn 21e wel al top tien behaalde in de Giro. Multitalent Tom Pidcock (€ 3.000.000) maakt deze Vuelta zijn debuut in een grote ronde, dus is het afwachten wat dat zal geven. Anderzijds domineerde hij de beloftenversie van de Ronde van Italië in 2020, dus de klimmersbenen zijn zeker aanwezig bij Pidcock.

Jai Hindley (€ 2.000.000) werd vorig jaar nog tweede in de Ronde van Italië, maar die topprestatie bevestigen is hem, in een troosteloos seizoen, nog niet gelukt. De klimmer van DSM is nog steeds herstellende van een zitvlakblessure die hij opgelopen heeft de voorbije Giro, en zakt dus niet met de grootste ambities af naar Spanje. We weten intussen echter dat Hindley nooit onderschat mag worden in een grote ronde! Zijn landgenoot Lucas Hamilton (€ 1.500.000) doet eveneens een gooi naar de witte trui. Na een sterk voorjaar, met enkele korte noteringen in rittenkoersen, moest hij omwille van een pijnlijke schouder vroegtijdig zijn Tourdebuut staken. Wordt deze Vuelta dan de grote doorbraak voor Hamilton?

Bij Bahrain-Victorious draait de hele ploeg rond kopman Mikel Landa, maar met Gino Mäder (€ 2.000.000) en Mark Padun (€ 2.000.000) beschikken ze over nog twee andere talentvolle klimmers. Na een moeizame overstap bij de profs, is het duo dit seizoen helemaal ontbolsterd. Mäder behaalde ritzeges in de Giro en de Ronde van Zwitserland, terwijl Padun naar twee opeenvolgende etappeoverwinningen in de Dauphiné knalde.

Na een decennialang vacuüm, beschikt België ineens aan een overvloed van jonge en getalenteerde klimmers. Bij Deceuninck – Quick-Step rijdt Mauri Vansevenant (€ 1.500.000) rond. Zijn vader, Wim Vansevenant, is de absolute recordhouder van de rode lantaarn in Frankrijk, maar zoon Mauri klimt een pak beter. Dit seizoen maakte hij al veel indruk in de Ronde van het Baskenland en de klassiekers, al is een grote ronde natuurlijk nog onbekend terrein voor Vansevenant. Verder beschikt Lotto-Soudal over drie goede Belgische klimmers met Harm Vanhoucke (€ 1.000.000), Kobe Goossens (€ 500.000) en Steff Cras (€ 500.000). Dat trio heeft wel aangegeven om eerder te jagen op etappezeges dan een goed klassement na te streven.

Ook bij Trek-Segafredo wordt kopman Giulio Ciccone ondersteund door jeugdige talenten in de vorm van Juan Pedro López (€ 500.000) en Michel Ries (€ 500.000). Het jonge duo domineerde de klimkoersen bij de jeugdcategorieën, maar hebben nog niet echt indruk weten te maken bij de profs. Vorig jaar reden ze al eens de Vuelta – hun eerste grote ronde – zonder echt op te vallen. Weten López en Ries dit jaar wel enkele knappe uitslagen bijeen te rijden?

Namens Finland trekt Jaakko Hänninen (€ 750.000) naar Spanje. Een goed eindklassement lijkt wat te hoog gegrepen voor de vederlichte klimmer van het AG2R Citroën Team, maar in het hooggebergte moet hij zeker in staat zijn om (flitsen van) zijn klasse te laten zien.


Deel dit artikel
Gamecenter