Vuelta a España

Etappe 9: Sterretjes zien

9 (1) (1) (1)

Daags voor de eerste rustdag pakt de organisatie uit met een onvervalste bergetappe in de Sierra Nevada. Met drie lange beklimmingen geconcentreerd in het tweede gedeelte van de rit zal met minuten gegoocheld worden. Wie laat zijn concurrenten sterretjes zien op de stroken bergop en kroont zichzelf tot (voorlopige) heerser van de Vuelta?


13 augustus 2021 in Wielrennen

Dit is ontegensprekelijk een van de zwaarste etappes van de gehele Vuelta, maar dat zal nog niet duidelijk zijn tijdens het eerste wedstrijduur. Vanuit Puerto Lumbreras gaat de weg namelijk in dalende lijn. Kort na het buitenrijden van de startstad passeren de renners een astronomisch observatorium, al zal een tussenstop daar niet nodig zijn. Sterretjes zullen ze sowieso zien na deze duizelingwekkende rit met talloze hoogtemeters.

De klimmersbenen zullen voor de eerste keer getest worden op de tien kilometer lange Alto de Cuatro Vientos, al zal die met een stijgingspercentage van 3,5% nauwelijks voor schade zorgen. Het echte klimwerk start dan ook pas na 110 kilometer koers wanneer de voet wordt bereikt van de eindeloze Alto Collado Venta Luisa (22 kilometer aan 4,5%). Na een lange afdaling van zo’n vijftien kilometer loopt de weg meteen terug naar boven richting de top van de Alto de Castro de Filabres (7 kilometer aan 4%).

Daarna brengt een technische afdaling de renners naar de voet van de slotbeklimming. De berg die zal beslissen over winst of verlies luistert naar de naam Alto de Velefique en wordt voor de tweede keer ooit aangedaan in de Ronde van Spanje. Op de veertien kilometer lange klim aan een gemiddeld stijgingspercentage van zeven procent wist vroege vluchter Ryder Hesjedal in 2009 zijn eerste zege in een grote ronde binnen te halen. Zijn overwinning zal de aanvallende klimmers zeker inspireren! 

Vlakbij de top van de Alto de Velefique bevindt zich eveneens het Observatorio Astronómico de Calar Alto, waar vier jaar geleden nog een ritaankomst was. Toen knalde Miguel Ángel López als een komeet naar de winst en de top aan het wielerfirmament. 

 

UITSLAG RONDE VAN SPANJE 2017 ETAPPE 11

  1. Miguel Ángel López 
  2. Chris Froome +14” 
  3. Vincenzo Nibali z.t. 
  4. Wilco Kelderman z.t. 
  5. Romain Bardet +31” 
  6. Alberto Contador z.t. 
  7. Ilnur Zakarin z.t. 
  8. Mikel Nieve z.t. 
  9. Darwin Atapuma +1’02” 
  10. David de la Cruz +1’14” 

Deel dit artikel
Gamecenter