Vuelta a España

Etappe 8: Peper en zout

8 (1) (1) (1)

Een hele dag fietsen in de zilte zeelucht op het geluid van de meeuwen. Dat idyllische plaatje wordt vandaag werkelijkheid voor de renners wanneer ze naar La Manga del Mar Menor rijden. In de stad van de visserij en mooie zandstranden lijkt de aangekondigde massasprint zich te gaan ontvouwen. Of zorgt een bruuske wind voor de peper en zout in deze potentiële waaieretappe?


13 augustus 2021 in Wielrennen

Startplaats Santa Pola is, behalve een fijne toeristische (strand)bestemming, vooral een plek waar zout uit de zee gehaald wordt. Ten westen van het centrum is er dan ook een gigantisch zoutwinningsgebied die zelfs gecatalogeerd staat als natuurdomein. Naast bergen zout vallen er namelijk ook flamingo’s en vele andere exotische vogels te spotten. De start van de etappe wordt gegeven in het midden van dat gebied, en dus zal het zeker lonen om de openingskilometers live te volgen. 

Meer dan waarschijnlijk weet een groepje aanvallers zich al tussen de zoutvelden los te maken van het peloton. Zij zijn vertrokken voor een lange vlakke tocht langs de Middellandse Zee, waar waaiers altijd tot mogelijkheden behoren. Daarom zal er waarschijnlijk de hele dag nervositeit gonzen in het peloton. Anderzijds loopt het wellicht niet zo’n vaart. In de zomer is er meestal niet al te veel wind in de regio en daarnaast speelt het tweede deel van de etappe zich grotendeels af in het binnenland en niet direct aan de zee.

Tenzij de wind alsnog het peloton in talloze stukken rijt, komt het dus meer dan waarschijnlijk tot een massasprint op de smalle landtong van La Magna del Mar Menor. Hoewel de wegen daar nooit breed zijn, zitten in de laatste vier kilometer van de rit, behalve enkele flauwe bochten, geen noemenswaardige hindernissen. Wel zal het cruciaal worden om als treintje op het juiste moment naar voren te komen én als sprinter de aanzet goed te timen. Wie slaat toe met een overwinning aan topsnelheid en bezorgt zijn concurrenten zout in hun wonden?


Deel dit artikel
Gamecenter