Vuelta a España

Etappe 7: Klimfestijn

7 (1) (1)

Na een – naar Vuelta-normen – overwegend vlakke openingsweek, trekt de karavaan voor het eerst deze ronde het echte gebergte in. In deze loodzware etappe staan maar liefst zes beklimmingen op het menu, met een aankomst op de debuterende Balcón de Alicante. De ware berggeiten in het peloton zullen smullen van deze rit!


13 augustus 2021 in Wielrennen

De etappe wordt op gang gevlagd in Gandia, een van de grootste feestplekken op het Spaanse vasteland. De kuststad gaat er prat op dat hun vijf kilometer lang strand de mooiste van het schiereiland is. De (binnenlandse) toeristen denken er net zo over, want zomers is er een overrompeling in de stad. Populaire bars en discotheken kunnen er dan ook niet ontbreken, al is het voor de renners een goed idee om in de winter eens terug te keren in plaats van de nacht daar door te brengen. 

Het parcours zal namelijk ongenadig zijn voor renners met slechte benen. Na amper zeven kilometer loopt de weg al steil naar boven richting de top van de Puerto la Llacuna. Met zijn lengte van tien kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6% is dat meteen al de langste klim van de dag. Meer dan waarschijnlijk rijdt daar een grote groep aanvalslustige klimmers weg van het peloton. Behalve vele punten voor het bergklassement, valt er namelijk ook een mogelijke ritzege te rapen voor hen.

In het middenstuk van de etappe wachten ook nog de Puerto de Benilloba (6 kilometer aan 3%), Puerto de Tudons (7 kilometer aan 5%) en de Puerto El Collao (9 kilometer aan 5%). Na het overwinnen van de genoemde vier bergen zullen de renners zich op twintig kilometer van de finish bevinden. Dat wil echter niet zeggen dat het klimfestijn al ten einde is, want er liggen dan nóg twee korte klimmetjes te wachten. 

Eerst is er de vrij milde Puerto de Tibi die over een afstand van vijf kilometer zo’n vijf procent stijgt. Op die tempocol zullen de betere klimmers in strak tempo naar boven rijden. Vervolgens wacht er nog één ultieme kliminspanning naar de top van Balcón de Alicante, waar de meet getrokken is. Na een slopende bergetappe belooft het daar nog een explosieve en dramatische finale te worden gezien het onding van vier kilometer nog stijgt aan een gemiddeld percentage van 9,5%! Wie daar als eerste boven komt, mag een stevig feestje bouwen! 


Deel dit artikel
Gamecenter