Vuelta a España

Etappe 6: Grote kanonnen

6 (1) (1)

Vandaag wacht een etappe die zich volledig op Valenciaans grondgebied afspeelt. 157 van de 159 kilometers gaan in dalende lijn of zijn vlak. In de laatste twee kilometer moet echter een steile muur overwonnen worden van ruim 8% richting de burcht van Cullera. Een spannende strijd tussen de vroege aanvallers en de grote kanonnen lijkt dan ook in het verschiet


13 augustus 2021 in Wielrennen

Het peloton nestelt zich vandaag in het historische wiel van de Moren. Zij waren een islamitisch en Noord-Afrikaans volk dat het Iberische schiereiland in de achtste eeuw binnenviel en nagenoeg volledig wist te veroveren. Een groot deel van hun bouwwerken is nog steeds te bezichtigen in Spanje. Zo is het ook in startplaats Requena, dat lange tijd geleden dienst deed als een Moorse vestigingsstad. De citadel en restanten van de stadsomwalling dateren nog uit die tijd. 

Vanuit het relatief hooggelegen Requena gaat de etappe in dalende lijn richting kuststad Valencia. Vervolgens zullen de renners 35 kilometer lang rijden geklemd tussen twee natuurschoonheden met enerzijds de Balearische Zee en anderzijds het Parque Natural de la Albufera. Dat laatste is een prachtige lagune van 5880 hectare, waar het overgrote deel van rijst op Spaanse bodem geteeld wordt.  Wanneer de renners voorbij dat grote park gereden zijn, bevinden ze zich al in aankomststad Cullera.

Net zoals zo vaak in de Vuelta, wacht ook deze keer een venijnige verrassing aan het eind van de dag. In plaats dat de aankomstlijn getrokken is in het vlakke stadscentrum worden de renners nog de heuvel opgestuurd tot aan de ooit sterk bewapende burcht van Cullera, dat destijds gebouwd werd door de Moren. De rit biedt zich aan als een goede kans voor de vroege ontsnapping, maar dan moeten zij er wel op letten niet overvleugeld te worden op die muur door de grote kanonnen.

Vorig jaar was er exact dezelfde ritaankomst in de Ronde van Valencia. In een finale die deed denken aan de Waalse Pijl bleek het Sloveense wonderkind Tadej Pogačar een betere puncher dan Alejandro Valverde en Dylan Teuns. De jongste naoorlogse Tourwinnaar zal gretig zijn om ongeslagen te blijven in Cullera.

UITSLAG RONDE VAN VALENCIA 2020 ETAPPE 2

  1. Tadej Pogačar 
  2. Alejandro Valverde z.t 
  3. Dylan Teuns z.t
  4. Dan Martin z.t
  5. Jack Haig z.t
  6. Ion Izagirre
  7. Rubén Fernández z.t
  8. Gianni Moscon z.t
  9. Tao Geoghegan Hart z.t
  10. Greg Van Avermaet +0.05

Deel dit artikel
Gamecenter