Vuelta a España

Etappe 5: Waaiergevaar

5 (1) (1)

Het routeprofiel ziet er op het eerste zicht ogenschijnlijk eenvoudig uit: 184 volledig vlakke kilometers die de start en aankomst met elkaar verbinden. Er is echter één grote factor die deze etappe volledig op zijn kop kan zetten: de wind. Tussen de open Spaanse vlakten kan dit dan ook wel eens een bloednerveuze en hectische koers worden.


13 augustus 2021 in Wielrennen

De start wordt vandaag gegeven in het charmante Tarancón, dat zich in het midden van het land bevindt. De stad staat bekend omwille van haar authentieke oude centrum en het kunstmuseum met de vlot bekkende naam Casa Parada. Vanaf daar gaat het de hele dag zuidwestelijk op vlakke banen die nauwelijks beschutting bieden. 

 

Indien er dus een stevige wind zou blazen uit oostelijke richting kan dit wel eens een doldwaze etappe worden waar een op hol geslagen peloton de 184 kilometer naar Albacete in een rotvaart afwerkt. De Vuelta telt traditioneel één waaierrit waar eerder al grote (klassements)drama’s plaatsvonden. Renners die met de eindzege in hun hoofd zitten, zullen dus een hele dag attent moeten koersen.

Houdt de wind zich vandaag echter koest, wordt ons meer dan waarschijnlijk een klassieke sprintersetappe voorgeschoteld. Een groepje kansloze vluchters zullen dan een beetje voor het binnenrijden van Albacete opgepeuzeld worden door het peloton, waarop de massasprint zal losbarsten. Na het passeren van een rotonde op 700 meter van de streep, zal het er razendsnel aan toe gaan op een brede boulevard in de laatste hectometers. IJzeren sprinterscontrole of knetterende waaierchaos? De wind heeft het laatste woord!


Deel dit artikel
Gamecenter