Vuelta a España

Etappe 3: Oorlog bergop

3 (1) (1)

Ieder type renner krijgt de kans om vroeg in de koers te schitteren want na een tijdrit op de openingsdag die gevolgd werd door een vlakke etappe, is het vandaag aan de klimmers om zich te onderscheiden. Na een lange aanloop is de aankomstlijn namelijk getrokken op de explosieve en steile Picón Blanco.


13 augustus 2021 in Wielrennen

De renners starten vandaag op dezelfde plek waar ‘The Good, the Bad and the Ugly’ eindigt: aan het Cementerio Sad Hill. Die plek, waar de slotscène van de legendarische western zich afspeelt, is zuiver gebouwd als filmset. De kunstmatige begraafplaats telt ruim 5000 houten kruisen die door het Spaanse leger in twee dagen neergepoot zijn. Ook het graf van Arch Stanton, waarrond de plot draait in de film, is er terug te vinden! 

De hoofdrolspelers van de Ronde van Spanje zullen hun kruit echter nog niet verschieten aan de start van de etappe, want de shootout wacht pas aan het eind van de dag. Vanuit Santo Domingo de Silos gaat het – grotendeels in dalende lijn – noordwaarts naar de meest gevreesde beklimming van de provincie Burgos: de Picón Blanco! Dat is zo’n typische Vueltaberg: relatief kort met acht kilometer, maar wel loeisteil met een gemiddeld stijgingspercentage van 9%.

De Picón Blanco is sinds 2017 de vaste scherprechter in de Ronde van Burgos en het lijstje met winnaars is indrukwekkend: Mikel Landa (2017), Miguel Ángel López (2018), Iván Ramiro Sosa (2019) en Remco Evenepoel (2020). Op de top bevindt zich trouwens een militaire basis dat tot aan het begin van de vorige eeuw in gebruik was. Na een felle oorlog bergop mogen we dus een ware topklimmer als eerste boven verwachten. 

UITSLAG RONDE VAN BURGOS 2020 ETAPPE 3

  1. Remco Evenepoel
  2. George Bennett +18” 
  3. Mikel Landa +32” 
  4. Esteban Chaves +35” 
  5. João Almeida +45” 
  6. Ben Hermans +52” 
  7. Richard Carapaz z.t. 
  8. Fabio Aru +1’03” 
  9. Joel Nicolau +1’20” 
  10. Mikel Nieve z.t. 

Deel dit artikel
Gamecenter