Vuelta a España

Etappe 21: Schietgebedje

21 (1) (1)

De Ronde van Spanje zal gewonnen en verloren gaan in deze allesbeslissende tijdrit die eindigt vlak voor de imposante kathedraal van Santiago de Compostella. Het belooft een lange en eenzame strijd van 34 kilometer tegen de klok te worden waar de weg vaak naar boven loopt. De renners kunnen best nog een schietgebedje prevelen alvorens koers te zetten naar het bedevaartsoord.


13 augustus 2021 in Wielrennen

De zenuwen zullen door de kelen gieren wanneer het startpodium wordt opgereden in Padrón. Al in de eerste kilometers zullen de renners voorbij de velden rijden waar de lokale specialiteit pementos de Padrón wordt gekweekt. Dat zijn kleine groene pepers die (meestal) een zoete en milde smaak hebben. Daarom worden ze in Galicië vaak gefrituurd gegeten als tapas. Indien de renners nood hebben aan wat peper in het achterwerk, weten ze dus waar te zijn! 

Vanaf Padrón tot kilometerpaal vijftien loopt de weg zeurend bergop, met zelfs een stuk van anderhalve kilometer die ruim zeven procent stijgt. In het dorpje Quintáns komen de renners boven op zo’n 300 meter hoogte boven zeeniveau, wat het hoogste punt van de tijdrit is. Vervolgens wacht een technische afdaling van zo’n tien kilometer, waar de wind een extra lastige factor kan zijn om het evenwicht niet te verliezen.

Vanaf de passage doorheen Bertamiráns begint de weg terug zachtjes te stijgen tot in het centrum van Santiago de Compostella, dat tien kilometer verderop ligt. De aankomstlijn van de tijdrit én de Vuelta in het algemeen is getrokken vlak voor de Kathedraal van Santiago de Compostella. In die heilige plek wordt het stoffelijk overschot van de heilige Santiago bewaard. De patroonheilige van Spanje was één van de twaalf apostelen van Jezus. Jaarlijks komen duizenden pelgrims uit alle uithoeken te voet een laatste groet brengen aan Santiago. 

Vorig jaar zat de enige tijdrit van de Vuelta halfweg de ronde. Op een eveneens heuvelachtig en technisch parcours wist de latere eindwinnaar Primož Roglič met één seconde voorsprong Will Barta van zijn eerste profzege te houden. 

 

UITSLAG RONDE VAN SPANJE 2020 ETAPPE 13

  1. Primož Roglič 
  2. Will Barta +1” 
  3. Nelson Oliveira +10” 
  4. Hugh Carthy +25” 
  5. Bruno Armirail +41” 
  6. Mattia Cattaneo +46” 
  7. Richard Carapaz +49” 
  8. Rémi Cavagna +58”
  9. David de la Cruz +59” 
  10. Jasha Sütterlin +1’07” 

Deel dit artikel
Gamecenter