Vuelta a España

Etappe 20: Ronde van Pontevedra

20 (1) (1)

De laatste rit in lijn kan gerust omgedoopt worden tot de Ronde van Pontevedra, gezien de Vueltakaravaan zich de hele dag in de westelijke provincie bevindt. Het echte hooggebergte wordt niet meer aangedaan, maar dat zal de pret allerminst drukken. Met vijf pittige heuvels in de laatste honderd kilometer doet het parcours wat denken aan de Ronde van Lombardije.


13 augustus 2021 in Wielrennen

Het mondaine Sanxenxo, bijgenaamd het Monte-Carlo van Spanje, organiseert voor het eerst de start van een Vueltarit. De badplaats met haar luxeuze jachthaven is een geliefde vakantiebestemming voor, in het bijzonder, de (politieke) elite van het land. Zo is bijvoorbeeld Mariano Rajoy, zeven jaar lang premier van Spanje, er vaak te spotten. 

Alle aandacht zal vandaag echter voor de renners zijn, die het beslissende slotweekend ingaan. De rit start met een vlakke aanloop van 80 kilometer met onder meer een passage door Pontevedra, de hoofdstad van de gelijknamige provincie waar deze etappe integraal wordt afgewerkt. Gezien dit (behalve voor de tijdrijders) de laatste kans is op ritsucces, zal het meer dan waarschijnlijk aanvallen regenen in de beginfase.

De vlakke eerste helft ondergaat een brutale transformatie na 80 kilometer koers, wanneer de renners aan de voet komen van de Alto de Vilachán (6,5 kilometer aan 5%). Dat is de eerste van vijf beklimmingen in de laatste honderd kilometer van de rit, die na een korte afdaling meteen overvloeit in de tweede helling: de korte Alto de Mabia (4 kilometer aan 7%).

Vervolgens is het de beurt aan de twee langste bergen van deze etappe met de Alto de Mougás (10 kilometer aan 6%), die gevolgd wordt door Alto de Prado (10 kilometer aan 4%). Na bovenkomst op die laatste top, is het zo’n vijftien kilomer dalen vooraleer de renners aan de voet komen van de Castro de Herville dat de laatste beproeving bergop is in deze Ronde van Spanje. 

De eerste drie kilometer van Castro de Herville zijn ontegensprekelijk de zwaarste, met stroken in die tot 13% stijgen! De overige vijf kilometer zijn dan weer erg lopende stukken die nauwelijks meer dan 6% hellen. Ondanks dat de rit ruim 3000 hoogtemeters telt, lijken de hellingen dan ook niet steil genoeg om nog grote verschuivingen in het klassement te verwachten. Het is dan ook goed denkbaar dat een vroege aanvaller deze Ronde van Pontevedrauiteindelijk op zijn naam te zet. 


Deel dit artikel
Gamecenter