Vuelta a España

Etappe 2: Verketteren

2 (2)

De tweede etappe van de Vuelta is ongeveer zo on-Spaans als het maar kan zijn. 169 vlakke kilometers verbinden Caleruega met Burgos, waar een koninklijke massasprint in de sterren geschreven staat. De snelste mannen van het peloton, die deze grote ronde anders zo vaak verketterd hebben, krijgen zo een geweldige opportuniteit om meteen prijs te rijden.


13 augustus 2021 in Wielrennen

Met de start van de etappe in Caleruega wordt Dominicus Guzmán – die exact duizend jaar geleden overleed – herdacht. Hij zag in 1170 namelijk het levenslicht in die kleine Spaanse stad, dat zich tussen Burgos en Madrid bevindt. In de dertiende eeuw trok Dominicus, in opdracht van Paus Innocentius lll, te voet door Europa om de ketterij te bestrijden. In 1215 sticht hij zijn eigen stroming binnen de rooms-katholieke leer op, de Orde der Predikheren. Dominicus wordt, omwille van zijn bewezen diensten voor het geloof, in 1234 heilig verklaard en fungeert als patroonheilige voor astrologen.

Met de volledig vlakke route die uitgetekend is, zal er een grote wil en geloof zijn bij de sprintersploegen om hun snelste man naar te overwinning te loodsen in Burgos. Gelukkig voor de spektakelwaarde zullen enkele ketters zich niet neerleggen bij die dominantie en de aanval opzoeken. Bergpunten vallen er vandaag echter niet te rapen waardoor wellicht enkel de kleine Spaanse ProTeams in het offensief trekken, met in het bijzonder de thuisrijders van Burgos-BH. Die zullen extra gemotiveerd zijn om hun paarse kleuren te showen in de kop van de koers. 

Een beetje voor het binnenrijden van Burgos zullen de sprintersploegen hen waarschijnlijk tot de orde roepen, waarna hun avontuur erop zit. Vervolgens zal het peloton zich opmaken voor de eerste massasprint in deze ronde. Met een laatste rechte lijn, getrokken op een brede boulevard, van bijna twee kilometer wordt het een razendsnelle en eerlijke sprint waarbij de allersnelste zal zegevieren.


Deel dit artikel
Gamecenter