Vuelta a España

Etappe 19: Aanvalsgolf

19 (1) (1)

Na twee verwoestende bergetappes is er vandaag een parcours uitgetekend die al van bij de start een gigantische aanvalsgolf teweeg zal brengen. De klassementsmannen zullen namelijk geen overbodige energie willen spenderen en voor de pure sprinters is het terrein te ruig. Daarom dient deze etappe zich aan als een opportuniteit waar een vrijbuiter de slag van zijn leven kan slaan.


13 augustus 2021 in Wielrennen

In surfersoord Tapia zal de spanning te snijden zijn, want de overgrote meerderheid van de renners zal mee willen gaan in de vroege ontsnapping. Net zoals in het surfen zal het kwestie zijn van mee te gedijen op het ritme van de juiste (aanvals)golf, al zal het hier een tsunami van demarrages zijn. Een chaotisch en razendsnel openingsuur lijkt dan ook een zekerheid. 

De rit heeft twee gezichten: een bergachtige eerste helft met veel klimwerk gaat in het tweede deel over in lange stroken Spaans vlak. Het zware openingsgedeelte is een geschenk voor de aanvalslustige klimmers, die in een oncontroleerbare fase erin moeten slagen om weg te rijden. Het zal dan ook een ijzersterke kopgroep met veel klimvermogen zijn die wegrijdt in de Asturische bergen.

Eenmaal in de buurt van Lugo – waar Gianni Meerman in 2016 won – vlakt de weg stevig af. Indien er een sterke sprinter de voorbije drie weken goed verteerd heeft, is er een mogelijkheid dat hij zijn team aan het werk zet om het alsnog tot een massasprint te laten komen in Monforte de Lemos. De kopgroep zou echter voldoende voorsprong moeten bijeen gereden hebben in de honderd kilometer daarvoor om dat sprintersscenario te verhinderen.

In de vlakke omgeving van Monforte de Lemos zal het dan waarschijnlijk ook uitdraaien op een tactisch steekspel tussen de aanvallers. Beschikken over een goede sprint na een afmattende dag lijkt dan ook geen overbodige luxe voor diegene die wil winnen. Welke vluchter is de slimste en sterkste en wint – met grote onderscheiding – in de stad die befaamd is omwille van haar imposante schoolgebouw in Herreriaanse stijl?


Deel dit artikel
Gamecenter