Vuelta a España

Etappe 18: Koninginnenrit

18 (1) (1) (1)

In het ruige decor van Asturië zullen de favorieten op eindwinst voor het laatst in deze Vuelta de degens kruisen in het echte hooggebergte. De rit zal een spectaculair einde kennen op de onbekende maar loodzware Altu d’El Gamoniteiru, waar gebikkeld zal worden voor zowel de dagzege als de rode leiderstrui.


13 augustus 2021 in Wielrennen

Iedere pelgrim weet dat richting Santiago de Compostella – waar deze Vuelta zijn slotconclusie zal kennen – een stop in Salas niet kan ontbreken. Dat moet ook de parcoursbouwer ter ore zijn gekomen, want vandaag wordt gestart in het pittoreske dorpje waar nog veel Middeleeuwse bouwwerken in uitstekende staat te bezichtigen zijn. 

Van zodra Salas verlaten wordt, zal de weg al zachtjes bergop lopen om na veertig kilometer koers te veranderen in dubbele stijgingspercentages. De eerste beklimming van de dag, Puerto de San Lorenzo, stijgt namelijk gemiddeld 8,5% over een afstand van tien kilometer. Op het steile onding kan het dus al meteen tot een grote schifting komen. 

Dertig kilometer na het bereiken van de top van San Lorenzo wacht met de Alto de la Cobertoria een gelijkaardige berg die gemiddeld negen procent stijgt over acht kilometer. Vervolgens is er een lang stuk vallei waar de renners nog eens diep kunnen ademhalen en proberen te herstellen vooraleer de finale begint van deze koninginnenrit.

Die wordt geopend met de tempoklim Alto de la Segá o del Cordal (acht kilometer aan zes procent), waarna diens razendsnelle en gevaarlijke afzink overgaat in de beklimming van Altu d’El Gamoniteiru. Die is er voor de eerste maal bij in de Ronde van Spanje, maar het heeft er alle schijn van dat die een instant klassieker zal worden.

De cijfers zijn duizelingwekkend: na twee gemoedelijke openingskilometers, stijgt de weg vervolgens vijf kilometer aan gemiddeldes die rond de 11%(!) schommelen. Halfweg de klim zit dan een plateautje van 5% vooraleer de dubbele stijgingspercentages hun herintrede doen in de laatste vijf kilometer van deze zweetdorstige slotklim. De laatste kilometer is nog de zwaarste van allemaal, wanneer de weg aan 13% oploopt! 

Uiteindelijk zullen de renners na vijftien kilometer klimmen aan een gemiddelde van tien procent bovenkomen in de ijle lucht van 1768 meter hoogte. Het mag duidelijk zijn dat er nog minuten gewonnen én verloren kunnen gaan in deze cruciale bergrit. Wie na vandaag de wedstrijd leidt, komt wel heel dicht bij het veroveren van de Vuelta-troon.


Deel dit artikel
Gamecenter