Vuelta a España

Etappe 17: Klassieker

17 (1) (1)

Met een ritaankomst op de top van de gevreesde Lagos de Covadonga mogen de renners zich opmaken voor een epische Vueltaklassieker. Het is echter niet enkel de slotklim dat de klimmersbenen zal pijnigen, want ook de dubbele beklimming van La Collada Llomena zal er stevig op inhakken.


13 augustus 2021 in Wielrennen

Starten zal gebeuren in Unquera, dat zich bevindt op het meest westelijke punt van de charmante Cantabrische kustlijn. Al na enkele kilometers gaat het peloton over de Rio Deva. Die 64 kilometer lange rivier, die ontspringt in het Cantabrische gebergte, staat niet enkel bekend om de vele zalmen die er in zwemmen, maar is ook de natuurlijke grens tussen de provincies Cantabrië en Asturië. 

De renners komen goed weg want het Beest van Asturias, de Alto de El Angliru, hoeft deze Vuelta-editie niet opgereden te worden. In plaats daarvan is de aankomstlijn vandaag getrokken op de top van een andere veelgebruikte klim tijdens de Spaanse drieweekse: Lagos de Covadonga. Vooraleer die beklimming wordt aangevat, wacht echter nog een dubbele beklimming van La Collada Llomena. 

Die berg maakt zijn debuut in de Ronde van Spanje, en dat belooft meteen een erg pijnlijke kennismaking te worden voor de rennersbenen. La Collada Llomena is acht kilometer lang en heeft een schrikwekkend stijgingspercentage van gemiddeld negen procent! Het lijkt er dan ook op dat de organisatie een nieuw monster in het ruige binnenland van Asturië gevonden heeft.

Zodra er voor de tweede keer bovengekomen wordt op La Collada Llomena moet nog veertig kilometer overbrugd worden richting de voet van Lagos de Covandonga. Die heeft een lengte van twaalf kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van acht procent, al geeft dat een wat vertekend beeld gezien de laatste drie kilometer van de klim al wat afvlakt en ‘slechts’ vijf procent stijgt. 

De laatste aankomst tussen de twee bergmeren dateert van 2018, toen Thibaut Pinot zijn eerste overwinning behaalde in de Vuelta. Gezien de enorme moeilijkheidsgraad en het prestige van de etappe, is er een grote kans dat het opnieuw de klassementsmannen zijn die het zullen uitvechten voor winst. 

UITSLAG RONDE VAN SPANJE 2018 ETAPPE 15

  1. Thibaut Pinot
  2. Miguel Ángel López +28” 
  3. Simon Yates +30” 
  4. Alejandro Valverde +32” 
  5. Steven Kruijswijk z.t. 
  6. Enric Mas +34” 
  7. Nairo Quintana z.t.
  8. Rigoberto Urán +1’25” 
  9. Emanuel Buchmann +1’33” 
  10. Ion Izagirre +1’49” 

Deel dit artikel
Gamecenter