Vuelta a España

Etappe 16: Sprintersparadijs

16 (1) (1)

De slotweek van de Vuelta wordt afgetrapt met de laatste vlakke etappe. Het idyllische Cantabrië fungeert vandaag dan ook zowel letterlijk als figuurlijk als een waar sprintersparadijs. Na 170 kilometer kronkelen langs de Cantabrische zee, volgt op het eind van de dag in Santa Cruz de Bezana hoogstwaarschijnlijk de laatste massasprint in deze Ronde van Spanje.


13 augustus 2021 in Wielrennen

Startplaats Laredo staat vooral bekend als een aantrekkingspool voor zonnekloppers die het heerlijk toeven vinden op het zeven kilometer lange strand van de badplaats. De stad heeft echter veel meer te bieden dan dat, want de renners vertrekken vandaag vanuit het Middeleeuwse centrum, waar nog veel restanten van bouwwerken uit de dertiende eeuw terug te vinden zijn. 

Deze etappe verbindt de kleine Cantabrische dorpjes aaneen, middels smalle en kronkelende wegen. Het peloton drijft echter nooit al te ver weg van de zee, wat voor de passieve bankganger een heerlijk vakantiegevoel de woonkamer zal insturen. Bij de renners zelf zal er een pak meer nervositeit zijn, gezien het gevaar op een valpartij nooit ver weg zal zijn.

De rit is overwegend vlak, al volgen na honderd kilometer koers twee kleine heuvels met de Alto de Hijas (3,5 kilometer aan 6,5%) en de Alto de San Cipriano (5 kilometer aan 4%). De top van die laatste ligt op vijftig kilometer van de streep, waardoor er daar nauwelijks actie zal zijn. De vluchters kunnen er echter wat bergpuntjes meegrabbelen.

Tenzij het peloton zich enorm zou misrekenen, zal de ritwinst beslecht worden in een massasprint. Een goede sprinterstrein ter beschikking hebben, wordt dan cruciaal. Naast de bochtige slotkilomers zit in de laatste tien kilometer namelijk ook nog een heuveltje van anderhalve kilometer aan vijf procent. Voor sprinters die er daar wat doorzakken, is de overwinning mogelijk al gaan vliegen. 

De aankomst zal er een zijn met zicht op de zee van Santa Cruz de Bezana, dat een geliefde vakantiebestemming is van vele Spanjaarden. De straaljagers van het peloton zullen er gretig hun turbo aanzetten om als eerste in het sprintersparadijs aan te komen.


Deel dit artikel
Gamecenter