Vuelta a España

Etappe 15: Bakermat

15 (1) (1) (1)

De tweede week wordt afgesloten met een bergrit waar de ritwinst eerder weggelegd lijkt voor een vroege vluchter dan voor een klassementsman. Hoewel er vier relatief lange beklimmingen op het programma staan, is de aankomstlijn pas getrokken na een stuk bergaf in El Barraco. Dat kleine dorpje telt nauwelijks 2000 inwoners, maar staat wel bekend als de bakermat van het Spaanse wielrennen.


13 augustus 2021 in Wielrennen

Navalmoral de la Mata mag voor de gelegenheid omgedoopt worden in Carnavalmora, want voor het eerst de Vuelta ontvangen zal ongetwijfeld gepaard gaan met veel enthousiasme en feestelijkheden. De karavaan zal echter niet lang toeven in Extremadura’s carnavalsstad want voor de tweede dag op rij staat er een zware rit gepland doorheen het gebergte van Montes de Toledo. Er vallen veel punten voor het bergklassement te rapen en eveneens is er een goede kans dat ook de etappezege naar een vroege vluchter gaat. Daarom zal er in de openingsfase, op vlakke wegen, een enorme strijd losbarsten om in de ontsnapping te raken. 

 

Na 35 kilometer koers ruilt het peloton de provincie Cáceres in voor die van het bergachtige Ávila, wat meteen duidelijk zal worden aan de rimpelingen op het parcours. Op dat grondgebied wachten drie lange - maar nooit echt steile - beklimmingen die luisteren naar de namen Alto de la Centenera (14 kilometer aan 5%), Puerto de Pedro Bernardo (10 kilometer aan 5%) en Puerto de Mijares (20 kilometer aan 5,5%).

Na het ronden van de top van de Puerto de Mijares brengt een lange afdaling van 25 kilometer de renners naar de voet van de slotbeklimming: Puerto San Juan de Nava. Die is met zijn vijf kilometer een stuk korter dan eerdere beklimmingen, maar heeft een soortgelijk stijgingspercentage van vijf procent. Wie daar zijn ketting nog eens op het buitenblad kan liggen en fors aanzet, rijdt misschien wel solo naar de ritzege. 

De aankomstlijn ligt echter niet op de top van de Puerto San Juan de Nava maar zo’n 70 meter lager in El Barraco. In dat kleine dorpje bevindt zich de wielerschool van Victor Sastre, vader van voormalig Tourwinnaar Carlos. Die school is cruciaal geweest in de ontwikkeling van het Spaanse wielrennen en telt, naast Sastre, onder meer Pablo Lastras, Francisco Mancebo en José Maria Jiménez als befaamde alumni.


Deel dit artikel
Gamecenter