Vuelta a España

Etappe 14: Extreme ontberingen

14 (1) (1) (1)

De organisatie van de Vuelta zorgt met deze etappe voor een primeur, want voor het eerst in de rijke historiek van de Spaanse rittenkoers wordt er een bergrit georganiseerd in de regio van Extremadura. De meet is getrokken op de top van een lange berg, waardoor dit een cruciale dag is voor het algemene klassement.


13 augustus 2021 in Wielrennen

Extremadura is een beetje de vergeten regio van Spanje. Zoals de naam al prijsgeeft (vrij vertaald: extreme ontberingen) was het als agrarische samenleving een enorme beproeving om er gewassen te telen door de verzengende hitte en de nauwelijks vruchtbare grond. Extremadura is daardoor voor een stuk economisch onderontwikkeld, wat dan weer als voordeel met zich meebrengt dat het nog een puur en ongerept stuk natuurgebied is.

De rit wordt op gang gevlagd in Don Benito, waar de rivieren Guadiana en Ortiga samenkomen. In het begin van de etappe wordt met de Rio Gargáligas nog een andere rivier gevolgd richting het gebergte van Montes de Toledo, waar de finale zich zal afspelen. De top van de slotklim, Pico Villuercas, is met zijn 1600 meter boven zeeniveau trouwens het hoogstgelegen punt van het volledige gebied.

Vooraleer de renners echter aan de voet daarvan zijn, moeten ze zich over twee andere bergen hijsen. Zowat halfweg is er de Puerto Berzocana, dat zes kilometer klimmen aan een regelmatig percentage van 6,5% betekent. Daarna is het de beurt aan de de Alto Collado de Ballesteros. Die is amper drie kilometer lang maar telt een gemiddeld stijgingspercentage van 13%, wat voor een gigantische verbrokkeling kan zorgen! 

Zodra de top van de Alto Collado de Ballesteros wordt bereikt, is het 45 kilometer rijden door grillig terrein vooraleer de beklimming van Pico Villuercas start. Om de finish te halen moet nog vijftien kilometer bergop gereden worden aan een gemiddeld stijgingspercentage van zeven procent. Ongeveer halfweg zit de zwaarste kilometer die aan elf procent stijgt. Dat kan als een lanceerplatform dienen voor een favoriet die de rode leiderstrui wil aanvallen. 

Of de klassementsmannen het ook zullen uitvechten voor de ritzege hangt af van de voorsprong van de kopgroep aan de voet, al spreekt de lange lengte van de slotklim niet in het voordeel van de vluchters. Aan een gebrek aan motivatie zal het bij niemand mankeren, want wie zich het best doorheen de extreme ontberingen van Extremadura wurmt, wacht een extreem mooie ritoverwinning.


Deel dit artikel
Gamecenter