Vuelta a España

Etappe 13: De verovering

13 (1) (1) (1)

Deze volledig vlakke etappe is een van de laatste kansen voor de snelste mannen om de sprinterskroon van Ronde van Spanje te veroveren. Enkele moedige aanvallers zullen proberen de sprintersteams een hak te zetten, maar de kans is groot dat zij uiteindelijk overmeesterd zullen worden door het peloton. De typische hitte en droogte in deze streek zullen echter een niet te onderschatten factor spelen.


13 augustus 2021 in Wielrennen

Voor de 3000 inwoners van Belmez wordt dit een dag om nooit te vergeten, want voor het eerst komt hun grootste thuiskoers op bezoek in het kleine dorpje. Net buiten het centrum is er een grote heuvel waarop een kasteel gebouwd is die vanuit elk punt in Belmez zichtbaar is. Aan de start zullen de renners zich nog eens bewapenen met bidons en energiegelletjes vooraleer ze op hun carbonnen ros kruipen en aan hun veroveringstocht doorheen het zuiden van Spanje beginnen. 

In de openingskilometers zal het ongetwijfeld tot enkele schermutselingen komen om de ontsnapping van de dag te vormen. Indien die groep voldoende groot en sterk is, lijkt het niet helemaal onmogelijk dat het peloton hen pas aan de finish terugziet. Voor de sprintersteams wacht namelijk de zware taak om na bijna twee weken koers zo’n 200 kilometer te achtervolgen, al zou het zonde zijn voor hun pijlsnelle kopmannen om deze kans zomaar uit handen te geven.

In aankomststad Villanueva de la Serena hebben ze zich helemaal voorbereid op een spectaculaire massasprint. De laatste vier kilometer speelt zich namelijk af op één lange rechte baan, wat dus een prima opportuniteit is om voor eens en altijd te weten wie de snelste man is in deze rittenkoers. De sprinterstroon staat klaar, al kan het dus ook zijn dat een aanvaller die uiteindelijk zal veroveren. 

Villanueva de la Serena debuteert dit jaar als finishplaats van de Vuelta. De bekendste persoon die de stad voortbracht is Pedro de Valdivia, die er in 1497 het levenslicht zag. Ten tijde van de Spaanse inquisitie wist een expeditie onder zijn leiding Chili te veroveren, waarvan hij de eerste gouverneur werd. Het is ook Pedro de Valdivia die de huidige hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land stichtte. Voluit heet het Santiago (naar de heilige Santiago, patroonheilige van Spanje) de la Nueva Extremadura (naar de geboortestreek van Pedro de Valdivia).


Deel dit artikel
Gamecenter