Vuelta a España

Etappe 12: Afgepeigerd

12 (1) (1) (1)

De Vuelta is over halfweg en dus zal de vermoeidheid zijn weg al even gevonden hebben in het peloton. De afgepeigerde lijven krijgen vandaag een rit met twee gezichten voorgeschoteld. In de eerste helft gaat het in dalende lijn naar Córdoba, maar eenmaal daar aangekomen wachten nog twee lange beklimmingen in het hinterland van die fraaie stad. Alle ingrediënten lijken dan ook aanwezig om een vroege vlucht succesvol af te ronden.


13 augustus 2021 in Wielrennen

De start wordt gegeven in de wereldhoofstad van de olijfolie, Jaén! De hele etappe lang zullen de talrijke olijfboomvelden dan ook dienen als het decor waarrond het gevecht om de ritzege zich afspeelt. De strijd zal ongetwijfeld vanaf kilometerpaal 0 losbarsten, want de interesse om in de kopgroep te raken zal groot zijn. De betere klimmers moeten proberen wegraken in de eerste vijftien kilometer, gezien daar nog enkele pittige heuvels zijn. Daarna loopt de weg zo’n 100 kilometer zachtjes naar beneden richting Córdoba. 

De aankomstlijn zal al een eerste keer overschreden worden na ongeveer 115 kilometer koers, maar dan moet het zwaarste gedeelte van de etappe nog beginnen! Eerst wacht de vijf kilometer lange Alto de San Jeronimo met een gemiddeld stijgingspercentage van zo’n 7%. Na een wat lange uitloper brengt een bochtige afdaling de renners terug naar het stadscentrum van Córdoba, waar er opnieuw een lokale ronde start.

De tweede en meteen ook laatste beklimming van de dag is de Alto del 14%, die in zijn naam meteen prijsgeeft wat het maximale stijgingspercentage is. De Alto del 14% stijgt gemiddeld 5% over een afstand van 8,5 kilometer. Interessant voor het koersverloop is dat de steilste kilometer de voorlaatste is. Wie daar nog relatief fris zit, kan een allesvernietigende aanval plaatsen en zijn afgepeigerde vluchtgezellen achterlaten. Indien niemand er in slaagt weg te rijden en er geen ongelukken gebeuren in de gevaarlijke afzink, zal een sprint van een klein groepje uitmaken wie deze rit op zijn erelijst zet. 

Behalve de officieuze titel van warmste stad van Europa, beschikt Córdoba eveneens over het belangrijkste islamitische monument in West-Europa met de impressionante Mezquita dat in het hart van de stad staat. Het religieuze gebouw dateert uit de achtste eeuw en werd opgetrokken als moskee door de Moren. Ruim 500 jaar later werd Córdoba tijdens de reconquista heroverd door de katholieke vorsten en werd het omgedoopt tot een kathedraal.


Deel dit artikel
Gamecenter