Vuelta a España

Etappe 11: Andalusische pijl

11 (1) (1) (1)

De ritaankomst in Valdepeñas de Jaén is een klassieker in de Vuelta. De reden daarvoor is dat er in het stadje een muur te vinden is met stijgingspercentages die boven de 20%(!) gaan, sterk vergelijkbaar met de Muur van Hoei in de Waalse Pijl. Vandaag maken de renners zich dan ook op voor de zuiderse versie van die Ardense voorjaarskoers.


13 augustus 2021 in Wielrennen

De rit wordt op gang gevlagd in Antequera, dat qua oppervlakte een van de grootste Spaanse steden is. Het is tevens terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO doordat er net buiten de stad een natuurdomein is waar de meest bijzondere rotsformaties te bezichtigen zijn. Evenzeer is dat een mooie metafoor voor deze etappe, die steenhard belooft te zijn. 

Meer dan waarschijnlijk zullen de renners een hele dag puffen en blazen in de hitte die zo typerend is voor de streek. Bovendien is er geen meter vlak tijdens deze veeleisende koersdag. Er worden dan ook ruim 2000 hoogtemeters afgewerkt op een afstand van amper 132 kilometer. Die korte afstand en de grilligheid van de etappe opent kansen voor de aanvallers, maar indien de sterke blokken (Movistar, UAE-Team Emirates en INEOS Grenadiers) besluiten om de handen in elkaar te slaan, moeten zij in staat worden geacht om de vroege vlucht tijdig teniet te doen.

Hoewel er geen moment verpozing zal zijn en de rit twee langere beklimmingen kent, zal winst of verlies uiteindelijk beslist worden in de spectaculaire slotkilometer. Pal in het centrum van Valdepeñas de Jaén bevindt zich namelijk een onmenselijke strook die soms meer dan 20% helt! Het komt daar dan wellicht ook tot een finale zoals de Waalse Pijl, waar naast superbenen ook timing een essentieel onderdeel zal zijn van de overwinning. 

 Valdepeñas de Jaén is voor de vierde keer aankomststad in de Vuelta. Met Joaquim Rodriguez en Dani Moreno staan twee namen op de erelijst die de dubbel behaald hebben: winst in zowel de Waalse Pijl als deze Andalusische Pijl. Een blik op de uitslag van de voorjaarskoers geeft dus al prijs wie het hier wel eens heel goed zou kunnen doen. 

UITSLAG WAALSE PIJL 2021

  1. Julian Alaphilippe
  2. Primož Roglič z.t. 
  3. Alejandro Valverde +6” 
  4. Michael Woods +8” 
  5. Warren Barguil +11” 
  6. Tom Pidcock z.t. 
  7. David Gaudu z.t. 
  8. Esteban Chaves z.t. 
  9. Richard Carapaz z.t. 

Maximilian Schachmann +16”


Deel dit artikel
Gamecenter