Vuelta a España

Etappe 10: Schattenjacht

10 (1) (1) (1)

Deze rit, die zich grotendeels afspeelt naast de kustlijn, is een gouden kans voor de vrijbuiters van het peloton. In aankomststad Rincón de la Victoria bevindt zich een echte schattengrot en dus wordt het zaak om daar als eerste te raken. Wie de buit wil veroveren, zal echter zonder kleerscheuren voorbij de loeisteile helling moeten raken die zich schuilhoudt in de diepe finale.


13 augustus 2021 in Wielrennen

De hele dag rijdt de Vuelta-karavaan langs de kustlijn van de Middellandse zee en de mooiste stranden van Europa. Voor het peloton zelf wordt het echter geen vrolijk dagje uitwaaien na de rustdag, maar een hele dag zwoegen en zweten in het uiterste zuiden van Spanje. Van zodra Roquetas de Mar wordt uitgereden zal de lont aan het kruitvat aangestoken worden en wacht een explosie van demarrages om toch maar mee te geraken in de ontsnapping van de dag. Dat die actie zich zal afspelen op vlakke wegen verhoogt het loterijgehalte van de samenstelling van de kopgroep.

Krachtig zijn op het vlakke zal zeker helpen om mee te raken in de vroege vlucht, maar enkel met behulp van klimmersbenen valt deze rit ook te winnen. Na een volledig vlakke aanloop langs de zee start aan kilometerpaal 170 namelijk de beklimming van de Puerto de Almáchar. Met zijn lengte van vijf kilometer is hij relatief kort, maar daar staat tegenover dat hij zeer steil is! Het gemiddelde stijgingspercentage klokt af op 8%, maar tijdens twee van de vijf kilometer duiken de percentages niet onder de 10%!

Indien het peloton de voorsprong van de koplopers de gehele etappe onder controle weet te houden, is het zelfs goed mogelijk dat het op de Puerto de Almáchar alsnog tot een strijd der favorieten komt. Eenmaal daar boven, is de overwinning nog niet binnen. Er wacht dan namelijk nog een zeer technische en bochtige afdaling richting aankomststad Rincón de la Victoria, en haar befaamde schattengrot dat wereldwijd een van de weinige grotten is die volledig gevormd is door de zee. Wie kraait victorie in Rincón de la Victoria?


Deel dit artikel
Gamecenter