Vuelta a España

Etappe 1: Kruistocht

1 (2)

De 76ste editie van de Ronde van Spanje presenteert zich als een kruistocht over het Iberische schiereiland die uiteindelijk een conclusie zal kennen in bedevaartsoord Santiago de Compostella. De start van de drieweekse wordt ook gegeven nabij een heilige plaats: de Kathedraal van Burgos. Een technische en heuvelachtige proloog in en rond die stad zal beslissen wie de eerste rode leiderstrui mag dragen.


13 augustus 2021 in Wielrennen

Het panorama van startplaats Burgos wordt gedomineerd door het pronkstuk van de stad: de gotische Santa Mariakathedraal. Exact duidend jaar geleden werd gestart met de bouw ervan in opdracht van Ferdinand ll, toenmalig koning van Castilië. Zijn initiatief tot het immense bouwwerk heeft hem trouwens de bijnaam ‘de Heilige’ opgeleverd. Die speciale verjaardag van de Kathedraal van Burgos, wou het lokale bestuur niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom hebben ze de Gran Salida van de grootste Spaanse wielerkoers binnengehaald. 

Van bij de start aan de kathedraal zullen de renners bergop naar het noorden rijden richting de ruïnes van het verwoeste kasteel van Burgos. Eeuwenlang was het een belangrijke fortificatie en residentie van de koninklijke familie van Castilië. De Fransen hebben tijdens hun invasie in 1813 het kasteel echter tot exploderen gebracht, waardoor enkel nog een paar muren doen herinneren welk majestueus bouwwerk er ooit gestaan heeft. Doordat het op een heuvel ligt, biedt de plek wel een fantastisch uitzicht over de stad.

Vanaf de ruïnes van het kasteel begint de zwaarste kilometer van de proloog richting de top van de Alto del Castillo, waar de weg zo’n vier procent stijgt. Dat wordt gevolgd door een technische afzink die de renners terug naar het centrum van Burgos brengt. In de stad moeten nog een paar verraderlijke bochten overwonnen worden vooraleer aangekomen wordt op ongeveer dezelfde plek waar van start gegaan is: de Kathedraal van Burgos. 

Met een pittige heuvel, gevaarlijke afzink en enkele technische bochten lijkt winst in deze proloog enkel weggelegd voor een complete tijdritspecialist. Daarbij denken we spontaan aan Remco Evenepoel, Max Schachmann en Jan Tratnik. Nog een interessante naam op de startlijst is Tom Pidcock. Het Britse toptalent van INEOS Grenadiers werd in 2017 nog wereldkampioen in de discipline tegen de klok bij de junioren en het parcours kan niet beter zijn voor hem. De alleskunner zou dus wel eens op een sensationele manier aan zijn eerste grote ronde kunnen beginnen.


Deel dit artikel
Gamecenter