Vuelta a Espagña

Favorieten bergklassement

750X500 Landingspage Vuelta

De winnaar van het bergklassement voorspellen, komt eigenlijk altijd neer op gewaagd gokken. Hoewel een trui in een grote ronde een van de meest prestigieuze en iconische prijzen is in het wielrennen, start bijna niemand met de uitgesproken ambitie om het kleinood te winnen. Meestal gaan de blauwe bollen dan ook naar een aanvaller die er gaandeweg een doel van maakt, of een klassementsman met te veel tijdsverlies die op avontuur trekt in de bergen.


13 augustus 2021 in Wielrennen

Opvallend is dat het bergklassement in de Vuelta hoofdzakelijk gedomineerd wordt door Fransen. De afgelopen vijftien jaar mocht de bergtrui maar liefst zeven keer mee naar Frankrijk. Zo was het ook de twee meest recente edities, en beide winnaars zullen ook deze zomer op Spaanse wegen te bewonderen zijn. Titelverdediger Guillaume Martin (€ 2.500.000) wil in de eerste plaats een goed klassement najagen, maar indien dat mislukt kan hij makkelijk overschakelen op jacht naar bergpunten. Vorig jaar ging hem dat uitstekend af! In zijn ploeg rijden ook nog de broers José (€ 500.000) en Jesús Herrada (€ 750.000) rond die mogelijk ook een doel maken van de blauw-witte bollentrui.

De winnaar van 2019, Geoffrey Bouchard (€ 750.000), heeft dit seizoen ook al het bergklassement gewonnen in de Ronde van Italië, maar zijn expansiedrift van bergtruien zal nog lang niet gestild zijn. Het grote voordeel aan Bouchard is dat je – in tegenstelling tot vele anderen – gewoonweg weet dat hij vol voor de bollen gaat en over de inhoud beschikt om die missie succesvol af te ronden!

We blijven het rijtje met voormalige winnaars afgaan. Na een mislukte passage bij de Rabobankploeg, moest Luis León Sánchez (€ 750.000) in 2014 een stap terug zetten bij het kleine team van Caja Rural. De Murciaan toonde in zijn thuisronde meteen wat hij nog allemaal in zijn mars heeft, veroverde de bolletjestrui, en dwong een toptransfer af naar Astana. Bij de Kazachse wielerformatie zijn er meerdere gegadigden voor het bergklassement, want ook de Basken Gorka Izagirre (€ 750.000) en Óscar Rodríguez (€ 500.000) zijn aanvallende klimmerstypes die wel eens dicht bij de bollen kunnen komen.

De jonge Belg Kobe Goossens (€ 500.000) won eerder dit jaar al het bergklassement in Romandië en wil dat kunstje graag nog eens overdoen in Spanje. Hij heeft er sowieso goede herinneringen, want vorig jaar reed hij naar de 24ste plek in het algemene klassement bij zijn Vueltadebuut.

Nog een renner die vorig jaar een uitstekende Ronde van Spanje reed, is Felix Großschartner (€ 1.500.000) die afsloot met een negende plek in het algemene klassement. Het werd toen echter ook duidelijk dat de Oostenrijker klimmend te beperkt is voor een veel hogere notering, en dus kan het bergklassement een mooi doel worden voor de aanvalslustige Großschartner. Ook voor ploegmaat Maximilian Schachmann (€ 2.000.000) geldt zowat hetzelfde; niet goed genoeg voor eindwinst, dus waarom niet mikken op de bollen?

Bij Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux rekenen ze op Louis Meintjes (€ 750.000) voor een goede notering in het algemene klassement, maar hun overige klimmers Rein Taaramäe (€ 500.000) en Jan Hirt (€ 750.000) krijgen alle vrijheid in hun jacht naar ritzeges. Indien zij er meermaals in slagen om mee te glijden met de juiste vlucht, zullen ze het automatisch goed doen in het bergklassement dat uiteindelijk een groot doel kan worden voor de kleine ploeg.

Tot slot schuiven we nog twee interessante thuisrijders naar voren die voor de kleinere ProTeams rijden. De onvermoeibare aanvaller Ángel Madrazo (€ 500.000) verbaasde twee jaar geleden de wielerwereld toen hij een bergetappe in de Vuelta won. Als fraaie bonus reed hij bijna twee weken lang rond met de bollen, die hij pas in de slotweek verloor aan Bouchard. Bij het Baskische Euskaltel – Euskadi wordt het kopmanschap gedragen door de 37-jarige Luis Ángel Maté (€ 500.000), die dit jaar reeds het bergklassement won in de Ruta del Sol. In 2018 eindigde hij ook al derde in het bergklassement van de Vuelta, wat hij dit jaar ongetwijfeld zal proberen te verbeteren.


Deel dit artikel
Gamecenter