Tour de France 2022

Voorbeschouwing etappe 4: Vieren

4

Na de meest noordelijke Grand Départ aller tijden, komt de Tour vandaag thuis. Dat gebeurt in Duinkerke, dat nagenoeg het meest noordelijke punt van Frankrijk is. De stad is in wielermiddens onlosmakelijk verbonden met haar Vierdaagse, en deze vierde etappe lijkt een soort eerbetoon aan die koers. Het parcours gaat dwars door de glooiende Boulonnais, die kansen biedt voor de aanvallers om te vieren, al blijven de sterke sprinters wel favoriet voor ritwinst.


7 juni 2022 in Wielrennen

Daags na de eerste rust- en reisdag worden de renners in Duinkerke terug op het appel verwacht. De Noord-Franse stad speelde een sleutelrol in de Tweede Wereldoorlog toen er tijdens Operatie Dynamo 338.226 militairen op negen dagen tijd werden gered uit de Hel van Duinkerke, toen de plek omsingeld was door Duiters. Dat is nog steeds de grootste evacuatieoperatie in de militaire geschiedenis en werd een paar jaar geleden prachtig verfilmd in Dunkirk door Christopher Nolan.

Ook vandaag zal er strijd gevoerd worden op de wegen in Noord-Frankrijk, zij het in een totaal andere en veel onschuldigere context. Met niet minder dan zes gecategoriseerde hellingen op de route, is de kans groot dat de renner die vandaag de bolletjestrui verovert die zal houden tot minstens Planche des Belles Filles. Er zal dus redelijk wat animo zijn om in de vroege vlucht van de dag te raken. Mits een voldoende grote en sterke kopgroep, lijkt zelfs de dagzege niet buiten bereik.

De beklimmingen zijn deze etappe nooit lang of bijzonder steil, maar toch valt het glooiende parcours niet te onderschatten. De top van de laatste helling, de Cap Blanc-Nez, bevindt zich bovendien op amper elf kilometer van de finishlijn. Met één kilometer aan 6,5% is dat nagenoeg een niemendalletje, maar wie weet inspireert het enkele renners om met een late aanval een hand uit te steken naar ritwinst.

Voor de sprintersteams wordt het dus een pittige dag om te controleren en om het tot een massasprint te laten komen in Calais, de Franse poort naar Engeland. De laatste tien kilometer zijn wel vrij eenvoudig op grotendeels rechte brede wegen, met als belangrijkste hindernissen nog twee rotondes in de laatste anderhalve kilometer. De aankomstlijn is getrokken op de Avenue Pierre de Coubertin, die ooit verklaarde dat deelnemen belangrijker is dan winnen. We zijn benieuwd of de kanshebbers op winst er ook zo over denken.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Van Aert
⭐⭐ Ewan, Jakobsen, Philipsen
⭐ Groenewegen, Pedersen, Sagan, Van Poppel


Deel dit artikel
Gamecenter