Tour de France 2022

Voorbeschouwing etappe 14: Vliegensvlug omhoog

14 (1)

Het peloton bevindt zich nog steeds tussen de Alpen en de Pyreneeën. Normaliter tekent de organisatie hier wat vlakke etappes uit langs de Franse zuidkust: een finish in Marseille of Nice met mooie beelden van een peloton razend over een boulevard. Deze editie van de Ronde van Frankrijk? Niets van dat! De organisatie heeft een slechte boodschap voor de renners met de grootste kuiten: ook vandaag zijn er weer 3500 hoogtemeters opgenomen in het heuvelachtige parcours.


7 juni 2022 in Wielrennen

Na gisteren de renners verwelkomend te hebben, zwaaien de stéphanois vandaag de renners uit voor een etappe van bijna 200 kilometer. Binnen de eerste vijftig kilometer staan er twee categoriseerde bergen op het routekaartje. Vanaf daar is het gemakkelijker en zal de kopgroep van de dag hun voorsprong willen uitbreiden voordat zij beginnen aan de Le Bouchet. Een lange, maar gemakkelijke klim die zelfs geen punten oplevert voor het bergklassement. We zijn – net als gisteren – nog steeds in een heuvelachtig gebied en de renners die gisteren hun strijdlust hebben getoond zullen hoogstwaarschijnlijk vandaag weer in de kop van de koers zichtbaar zijn. Wel is er een essentieel verschil met de etappe van gisteren: de finish.

Want waar gisteren de finish volgde na een glooiende finale, zit er in de laatste vijf kilometer van deze koers een verrassing van 3 kilometer lang in: klimmen aan ruim 10%. De Côte de la Croix Neuve – die in 2010, 2015 en 2018 ook al in de Tour voorkwam – zal het toneel worden van de beslissing van de dag. De beste klimmer van de kopgroep lanceert zichzelf hier naar de top en bereikt de witte streep op het vliegveld van Mende als eerste. Overigens bestaat er een (kleine) kans dat de klassementsrenners hier gaan strijden om de zege, net zoals in 2010 toen Joachim Rodriquez als eerste bovenkwam.

Uitslag Tour 2018 Etappe 14

1. Omar Fraile
2. Julian Alaphilippe +6"
3. Jasper Stuyven z.t.
4. Peter Sagan +12"
5. Damiano Caruso +17"
6. Simon Geschke +19"
7. Nicolas Edet z.t.
8. Lilian Calmejane +23"
9. Daryl Impey +30"
10. Thomas de Gendt +37"

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Kämna, Jungels
⭐⭐ Geschke, Mollema, Pinot
⭐ Konrad, Latour, Powless, Schultz, Teuns


Deel dit artikel
Gamecenter