Giro d'Italia 2022

Favorieten - Jongerenklassement

Jongeren1

De witte trui deed in 1976 zijn intrede in de Ronde van Italië. De bedoeling van de trui was om de jonge talenten, die zelden meereden om de hoofdprijzen, toch in de kijker te kunnen zetten. Het wielrennen heeft de voorbije jaren echter een serieuze gedaantewisseling ondergaan, waarbij het tegenwoordig juist de jongeren zijn die altijd en overal winnen. De kans is dan ook groot dat de winnaar van de witte trui eveneens hoog eindigt in het algemene klassement. Die renners kunnen jou dus heel veel Scoritopunten opleveren!


5 mei 2022 in Wielrennen

De grootste favoriet voor de witte trui wordt al uitgebreid besproken in de voorbeschouwing op het algemene klassement: João Almeida (€ 5.000.000). De Portugese alleskunner is pas 23 lentes oud en wist in de afgelopen twee edities van de Giro d'Italia beide keren in de top 10 van het eindklassement te eindigen. De jongerentrui won hij nog niet; de afgelopen twee jaar ging de trui ook naar de uiteindelijke winnaar van het algemeen klassement.

Slechts één andere jongere wordt uitgebreid besproken in het algemeen klassement en dat is Tobias Foss (€ 2.500.000). Ook voor de Noor geldt dat hij al eens top 10 reed in het algemeen klassement van een grote ronde (9e in de Giro 2021). Gezien de onzekerheid rondom ploegmakker Tom Dumoulin is het zeer aannemelijk dat Foss enige bescherming van zijn ploeggenoten zal genieten. Tel daarbij op zijn klimpotentie en tijdritkwaliteiten en je hebt een schaduwfavoriet voor de witte trui.

De Giro heeft nog meer goede jonge klimmers op de startlijst staan. Wat dacht je bijvoorbeeld van Pavel Sivakov (€ 2.500.000). Zijn primaire taak is om Carapaz over de bergen te gidsen, maar het zou ons niets verbazen dat INEOS ook Sivakov hoog in het klassement wil houden. In 2019 werd hij al eens zeer knap negende in het eindklassement van de Giro d'Italia. Het klimtalent, die tegenwoordig als Fransman door het leven gaat, liet in de Tour of de Alps zien dat het met zijn Giro-vorm in ieder geval helemaal goed zit!

Team INEOS stuurt overigens nog een klimtalent naar deze Giro. Ben Tulett (€ 1.000.000) is pas 20 jaar en daarmee de jongste deelnemer in deze editie. Tulett liet zijn klimmersbenen vorig jaar al spreken in onder andere de Ardennenklassiekers en de Ronde van Polen. In de Coppi e Bartali van dit jaar won hij een rit en eindigde hij tweede in het klassement.


Iván Sosa (€ 1.500.000) kan ontzettend goed klimmen en komt met zijn 24 jaar ook nog altijd in aanmerking voor het jongerenklassement. In zowel 2018 als 2019 won hij het eindklassement van de Ronde van Burgos en vorig jaar schreef hij de Tour de la Provence op zijn naam. Het probleem van Sosa is dat zijn tijdritkwaliteiten niet dermate goed zijn. Daarnaast is hij behoorlijk wisselvallig: de ene dag is hij geweldig, de dag erop moet hij de eerste de berg het peloton laten gaan. Dat maakt het rijden van een goed klassement in een ronde van drie weken een lastige opgave. Team Movistar beschikt ook over Matteo Jorgensen (€ 500.000), een 22-jarige Amerikaan die een behoorlijk potje kan klimmen.

Felix Gall (€ 500.000) maakt zijn debuut in een grote ronde. Dat de jonge Oostenrijker aardig kan klimmen, werd onlangs in de Ronde van het Baskenland duidelijker, waarin hij vier keer top 20 reed en uiteindelijk 12e werd in het eindklassement. Vervolgens verbaasde hij vriend en vijand in de Ronde van de Alpen. Telkens mengde hij zich bij de beste klimmers, wat hem uiteindelijk een knappe zesde plek in het algemeen klassement opleverde. Of hij ook al een klassement kan rijden in een ronde van drie weken? Dat valt zeer te bezien.

Kijken we naar het jongerenklassement van de Giro d'Italia van vorig jaar, dan komen we op de zesde plek iemand tegen die ook nu in aanmerking komt voor dat klassement: de Hongaar Attila Valter (€ 750.000). De renner van Groupama-FDJ kende een geweldige Giro 2020, waarin hij veertiende in het klassement eindigde en zelfs enkele dagen de roze trui in zijn bezit had. Dit jaar toonde hij zich in de Strade Bianche (4e) en reed hij uitstekend in de Koninginnenrit van de Ronde van Catalonië (2e).

Trek-Segafredo stuurt twee klimtalenten mee naar deze Giro d'Italia: Juan Pedro López (€ 750.000) en Mattias Skjelmose Jensen (€ 500.000). Laatstgenoemde laat zich dit jaar zien, met een derde plek in de Tour de la Provence en enkele sterke etappes in de Ronde van Catalonië. Eerstgenoemde laat het al wat langer zien. Zo werd hij vorig jaar al knap dertiende in het eindklassement van de Vuelta a España.

Ten slotte werpen we een blik op Quick-Step Alpha Vinyl Team. Mark Cavendish is daar natuurlijk het uithangbord, maar het is ook uitkijken naar Ilan Van Wilder (€ 750.000) en Mauri Vansevenant (€ 750.000). Beide Belgen kunnen goed klimmen en met name eerstgenoemde beschikt ook nog eens over een behoorlijke tijdrit. Ontpopt Van Wilder zich tot de verrassing deze drieweekse?


Deel dit artikel
Gamecenter