Giro d'Italia 2022

Etappe 10: Goudkoorts

10 (2) (1)

Tijdens deze eerste rit na de rustdag krijgen de renners in de vlakke openingsfase de kans om te roderen. Dat verandert echter halfweg wanneer de kustlijn verlaten wordt en het heuvelachtige binnenland wordt opgezocht. In de finale is er een overrompeling van kleine maar loeisteile heuveltjes, waardoor de kans groot is dat een puncher vandaag de gouden medaille mag ophalen in Jesi. 


5 mei 2022 in Wielrennen

De start vindt plaats in Pescara, dat een van de meest atypische Italiaanse steden is. De kustplaats werd namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog nagenoeg volledig platgebombardeerd, waardoor het merendeel van de gebouwen niet ouder zijn dan de jaren ’50. Pescara straalt dan ook een zeer futuristische look uit, met een imposante jachthaven aan de Adriatische Zee. De kustlijn van die zee zullen de renners de eerste 100 – vlakke – kilometers van deze etappe noordwaarts volgen. 

 

Het vlakke karakter van de rit verandert volledig wanneer in Porto Civitano – waar de trouwens de eerste tussensprint van de dag plaatsvindt – weggedraaid wordt van de zee en de weg naar het grillige binnenland wordt gevolgd. Vanaf daar is er namelijk geen meter vlakke weg nog te vinden. Grote bergen hoeven niet overwonnen te worden, maar er volgt wel een aaneenschakeling van korte heuveltjes met een hoog stijgingspercentage. 

 

Voor de vluchters wordt het kwestie van hun voorsprong die ze vergaard hebben op de vlakke wegen te consolideren op het zaagtandprofiel. Indien de punchers ineens een oprisping van goudkoorts krijgen, zouden zij hun teams wel eens aan het werk kunnen zetten zodat we in Jesi een krachtmeting krijgen tussen de springveren van het peloton. Gaat vandaag een vroege vluchter of toch een explosieve puncher aan de haal met goud?

Jesi ademt trouwens topsport, want geen enkele andere stad heeft evenveel olympische medailles behaald. Het Italiaanse plaatsje is wereldwijd vermaard als het epicentrum van het schermen en is de geboorteplaats van Valentina Vezzali. Zij is de beste schermster aller tijden die niet minder dan zes keer olympisch kampioen werd. Ook de Girowinnaar van 2011, de betreurde Michele Scarponi, zag het levenslicht in Jesi. 

 

De Marken is een echte wielerregio, waar ieder jaar de gevreesde murenetappe van Tirreno-Adriatico plaatsvindt. Vorig jaar voerde Mathieu van der Poel een van zijn beste nummertjes op tijdens de misschien wel mooiste koersdag van het jaar. Tovert de Nederlandse alleskunner andermaal zo’n wereldprestatie uit zijn benen? 

 

UITSLAG TIRRENO-ADRIATICO 2021 ETAPPE 5

  1. Mathieu van der Poel
  2. Tadej Pogačar +10” 
  3. Wout van Aert +49” 
  4. Fabio Felline +1’26” 
  5. Egan Bernal +2’07” 
  6. Davide Formolo t. 
  7. Tim Wellens +2’18” 
  8. Alessandro De Marchi z.t. 
  9. Mikel Landa +2’25” 

Deel dit artikel
Gamecenter