Euro 2020

Voorbeschouwing landen groep E

Copyright Proshots 1810038

Foto: ProShots

Group E

Spain
Sweden
Poland
Slovakia


10 juni 2021 in Voetbal

Spanje

Na de fantastische jaren tussen 2008 en 2012, waarin Spanje wereldkampioen en twee keer Europees kampioen werd, liep het de voorbije jaren wat spaak. Het ooit zo onaantastbare voetballand met hun kenmerkende tiki-taka kreeg de laatste drie toernooien telkens een vroege uitschakeling te verwerken.

De gouden generatie van toen, met onder meer Xavi, Iniesta en Puyol, heeft de voorbije jaren hun voetbalschoenen aan de haak gehangen. Daardoor staat er nu een quasi volledig nieuwe lichting in de Spaanse selectie die een enorme gretigheid en honger hebben naar succes.

De ploeg vol frisse namen wist zich moeiteloos te plaatsen voor het EK. Het meest opzienbarend resultaat was te noteren in de Nations League waar grootmacht Duitsland met maar liefst 6-0 werd weggespeeld! Met die knalprestatie onderlijnde Spanje andermaal dat ze tot de absolute topfavorieten voor het EK moeten gerekend worden.

Bondscoach: Luis Enrique
De man die de Spaanse generatiewissel in goede banen leidt, is Luis Enrique. Een ideale consensusfiguur als bondscoach gezien hij als speler zowel uitkwam voor Real Madrid als Barcelona. Zijn grootste successen als trainer kende Enrique bij Barça, waarmee hij twee keer kampioen werd en zelfs de Champions League won. Lukt het hem deze zomer om eremetaal te behalen met zijn land?

Sterspeler: Álvaro Morata
Een gevolg van de nieuwe Spaanse selectiepolitiek, is dat er weinig roemrijke namen de kleuren van hun land zullen verdedigen deze zomer. Na lang zoeken pikken we er dan toch maar Álvaro Morata uit als de vedette van het team. De centrumspits maakte in zijn carrière al vele doelpunten voor de grootse Europese clubs en mag dat deze zomer doen in het plunje van de nationale ploeg. Dat gaat hem trouwens goed af; voor Spanje scoort Morata statistisch gezien één goal per twee wedstrijden.

 

 

 

Zweden

Zweden staat niet per se te boek als een groot voetballand maar vergis je niet, want sinds 2000 zijn er telkens bij op het Europees kampioenschap voetbal. Tot formidabele prestaties heeft dat tot dusver echter niet geleid gezien Zweden, op 2004 na, nooit de groepsfase wist te overleven.

Hun prima WK 2018, waar zelfs de kwartfinale gehaald werd, toont echter aan dat er misschien iets groots zit aan te komen voor het Scandinavische land. Op hun kwalificatie voor het EK valt dan ook weinig af te dingen. Er was de ‘logische’ nederlaag in en tegen Spanje (mede door twee strafschoppen), maar voor de rest verloren de Zweden nooit en eindigden comfortabel tweede in hun groep.

In de Nations League liep echter alles mis voor het team. In een poule met Frankrijk, Portugal en Kroatië verloren de Zweden vijf van de zes partijen. Vooral het offensieve compartiment schoot te kort tegen de betere teams. Net daarom wordt het zo interessant om te zien wat superster Zlatan Ibrahimovic het nationale team kan bijbrengen. De strakke Zweedse organisatie gecombineerd met de genialiteit van Ibrahimovic levert sowieso vuurwerk op!

Bondscoach: Janne Anderson
De minzame Janne Anderson zwaait al vijf jaar de scepter bij de Zweedse nationale ploeg. Hij heeft in die tijd zijn ploeg als een moeilijk te ontwrichten ploeg neergezet die prima resultaten haalt. Anderson is zelf nooit buiten Zweden actief geweest en haalt tactische inspiratie uit het handbal. De grootste overwinning heeft Anderson misschien al voor het EK geboekt: hij is de persoon die Ibrahimovic wist te overtuigen om terug te keren in het gele tenue van Zweden.

Sterspeler: Zlatan Ibrahimovic
“De terugkeer van God”. Zo kondigde Zlatan Ibrahimovic zijn eigen comeback aan bij de nationale ploeg. Love him or hate him, maar Ibrahimovic is al ruim 20 jaar een van de allerbeste spitsen die er rondlopen en weet altijd voor vele doelpunten te zorgen. De ironie wat de nationale ploeg betreft, is dat Zweden hun beste toernooi op het WK 2018 afwerkte. Dat was uitgerekend diegene waar hun sterspeler niet bij was. Is Ibrahimovic dan een zegen of vloek voor het team? De tijd zal het uitwijzen.

 

 

 

Polen

Polen heeft moeten wachten tot 2008 voor hun eerste EK-deelname, maar intussen zijn zij er al voor de vierde opeenvolgende keer bij. Polen was een tiental jaar geleden nog een lelijk eendje die rond de 75ste plek op de FIFA-ranking bivakkeerde, maar kende het voorbij decennium een hoogtij met een ijzersterke generatie voetballers.

Het gemak waarmee de Polen zich wisten kwalificeren, onderstreept die nieuwe status. In tien wedstrijden werd slechts één nederlaag geslikt tegen Slovenië. De ploeg wordt vooral geroemd omwille van hun topspitsen Lewandowski, Milik en Piatek, maar met amper vijf tegentreffers wist het team zich ook defensief te onderscheiden.

Polen is dan ook een ontzettend lastige ploeg om tegen te spelen en wordt gevreesd door iedereen. Een evenaring van hun vorige EK – waar de kwartfinale gehaald werd – moet dan ook de minimale ambitie zijn.

Bondscoach: Paulo Sousa
De druk is hoog bij Polen en dat heeft Jerzy Brzeczek geweten. Ondanks een prima kwalificatiecampagne werd hij, na een teleurstellende Nations League, begin dit jaar aan de deur gezet. De Poolse bond haalde vervolgens de Portugees Paulo Sousa binnen als opvolger die voordien bij Bordeaux aan de slag was. Met een coach die nog amper heeft kunnen werken met het team, spelen de Polen hoog spel. Komt dat wel helemaal goed?

Sterspeler: Robert Lewandowski
Al meer dan tien jaar is hij de grootste schrik van alle verdedigers in de Bundesliga en de Champions League. De 32-jarige Robert Lewandowski heeft als voetballer zowat alles gewonnen in zijn carrière, inclusief de onderscheiding FIFA-wereldvoetballer van het Jaar in 2020. Lewandowski is een doelpuntenmachine die op alle mogelijke manieren tot scoren komt. In de vorm van zijn leven hoopt hij nu ook eens met de nationale ploeg een prijs te pakken.

 

 

Slowakije

Bij gebrek aan een nieuwe lichting voetbaltalenten, rekenen de Slowaken dan maar – met succes – op de ervaren rotten die het land ook naar het WK 2010 en het EK 2016 brachten. De betere spelers zoals recordinternational Marek Hamsik, Juraj Kucka en Peter Pekarik zijn dan ook al een eind in de 30, maar weten nog steeds op hun best te presteren voor de nationale ploeg.

Slowakije kwam tijdens de kwalificatie amper één puntje te kort op Wales, de tweede in de stand. Daardoor moest de deur naar het EK opengebeukt worden via de play-offs van de Nations League. Eerst ging Ierland voor de bijl na een strafschoppenreeks, waarop het in de finale tegen Noord-Ierland tot een ware thriller kwam. Pas in de verlengingen werd de wedstrijd beslist in het voordeel van Slowakije.

Met weinig voetbaltalent in de wachtkamer kan het wel weer eens een poos duren vooraleer Slowakije zich opnieuw plaatst voor een groot voetbaltoernooi. De gouden generatie onder leiding van Hamsik zal dan nog een keer alles geven om het best mogelijke resultaat te halen.

Bondscoach: Stefan Tarkovic
Om een shockeffect te creëren bij de spelers, werd vlak voor de beslissende play-off wedstrijd beslist om coach Pavel Havap de deur te wijzen en hem te vervangen door Stefan Tarkovic. Het pokerspel van de Slowaakse bond pakte goed uit; Tarkovic wist in zijn debuutmatch het EK-ticket veilig te stellen. Tarkovic is met zijn 48 lentes een nog relatief jonge bondscoach. Veel ervaring heeft hij niet, gezien hij als clubcoach tot amper 60 duels raakte in de Slowaakse competitie.

Sterspeler: Milan Skriniar
Marek Hamsik is en blijft natuurlijk de legende van Slowakije, maar qua voetbalprestaties is hij overvleugeld door Milan Skriniar. De centrale verdediger is niet weg te denken uit de defensie bij zowel Inter Milaan als de nationale ploeg. Skriniar wordt geroemd omwille van zijn zuivere tackles, uitstekend positiespel en kracht in de (lucht)duels. Als deze jongen mee naar voren trekt voor een hoekschop, let je maar beter op.


Deel dit artikel
Gamecenter