Euro 2020

Voorbeschouwing landen groep D

Copyright Proshots 1746540

Foto: ProShots

Group D

England
Croatia
Scotland
Czech Republic


10 juni 2021 in Voetbal

Engeland

Engeland heeft een prima reputatie wat betreft hun kwalificatiereeksen voor grote voetbaltoernooien. Ook deze keer verliep de weg richting EK op een bijzonder vlotte en spectaculaire manier voor The Three Lions. In maar liefst zeven van de acht wedstrijden wisten de Engelsen minstens 4(!) goals te maken. Het doelpuntensaldo na acht wedstrijden spreekt dan ook boekdelen: 37 gemaakte doelpunten en 8 tegengoals. Aan offensieve vuurkracht lijkt er dus geen gebrek.

De enige keer dat Engeland minder dan vier doelpunten maakte, betekende dat ook meteen een nederlaag. In en tegen Tsjechië werd het 2-1, hoewel Harry Kane zijn land op voorsprong zette vanop de penaltystip. Het toont meteen ook aan dat de Engelsen soms te veel lijden aan zelfoverschatting en gemakzucht. Anderzijds zijn er weinig landen met zoveel offensieve wapens dat een eerste trofee, sinds het WK 1966, zeker niet uit te sluiten valt. Komt het voetbal deze zomer eindelijk nog eens naar home?

Bondscoach: Gareth Southgate
Every inch a gentleman, weinigen passen beter bij die uitdrukking dan Gareth Southgate. De populaire bondscoach, altijd stijlvol in blazer, is al sinds 2011 aan de slag bij de Engelse voetbalbond als beloftencoach. Na een succesvolle interim-periode als coach van de hoofdploeg in 2016, werd aan hem gevraagd om bondscoach van Engeland te blijven. Een waar succesverhaal: met aanvallend en aantrekkelijk voetbal bereikte het team onder Southgate’s leiding de halve finales van zowel het WK 2018 als die van de Nations League in 2019.

Sterspeler: Harry Kane
Sterspeler, goaltjesdief en aanvoerder. Bij de Engelse ploeg worden al deze rollen ingevuld door Harry Kane. De spits is al sinds zijn elfde verbonden aan Tottenham Hotspur en is meer dan ooit het boegbeeld van zowel de Londense club als de nationale ploeg. Kane wordt aanzien als een van de beste spitsen ter wereld die altijd een garantie is op veel goals. Zowel op het WK 2018 als tijdens de kwalificatiecampagne op het EK 2020 kroonde hij zichzelf tot topscoorder.

 

 

Kroatië

Kroatië veroverde amper drie jaar geleden wereldwijd alle voetbalharten door met veel passie, aanvalsdrang en technisch onderlegd voetbal de finale van het wereldkampioenschap voetbal te bereiken. In die finale gingen ze met 4-2 ten onder tegen Frankrijk, maar de beste prestatie ooit in de geschiedenis van het Kroatische voetbal mocht op veel applaus en complimenten rekenen.

De verwachtingen omtrent de kwalificatie voor het EK waren dan ook hooggespannen, maar verliep moeizaam voor de vicewereldkampioen. Kroatië werd wel groepswinnaar, maar liet pijnlijk punten liggen tegen Wales, Hongarije en zelfs Azerbeidzjan! Van alle groepswinnaars zijn de Kroaten dan ook, samen met Zwitserland, diegene met de minste punten op het conto.

Ook de Nations League in het najaar van 2020 bracht weinig beterschap. Kroatië sloot maar liefst vijf van de zes wedstrijden verliezend af. Is het nog steeds decompressie na hun schitterende WK? De hogere leeftijd van hun sterkhouders? Of pieken ze gewoon naar het EK? Wat de reden ook moge zijn, Kroatië raakt maar best snel onder stoom of het EK zou wel eens kunnen uitdraaien tot een sisser.

Bondscoach: Zlatko Dalic
Zlatko Dalic was een modale speler die zijn gehele loopbaan in de Balkan heeft doorgebracht. Ook zijn trainerscarrière leek die niet meteen bestemd voor de grootste prijzen. Dalic vestigt zijn trainersnaam dan ook vooral in Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij op de radar van de Kroatische voetbalbond komt. Hij blijkt de juiste man op de juiste plek te zijn en leidt zijn land naar een WK-finale, die jammerlijk genoeg verloren gaat. Haalt hij deze zomer dan eindelijk zijn prestigieuze trofee binnen?

Sterspeler: Luka Modric
Luka Modric wordt aanzien als een van de beste middenvelders van zijn generatie en de grootste Kroatische voetballer ooit. In 2018 werd de speler van Real Madrid de Ballon d’Or toegekend, de prijs voor beste voetballer. Dat die voor het eerst sinds 2008 eens niet naar Cristiano Ronaldo of Lionel Messi ging, zegt eigenlijk alles over het exceptionele talent die Modric bezit. Kroatië’s kapitein is inmiddels 35, maar nog altijd een van de absolute smaakmakers op dit toernooi.

 

 

Schotland

De Schotse nationale ploeg wordt, samen met die van Engeland, aanzien als het oudste voetbalteam ter wereld. Hoewel ze er dus al het langst mee bezig zijn van alle landen, heeft Schotland nog nooit een prijs weten te bemachtigen. Meer zelfs: Schotland wacht al sinds het WK van 1998 om nog eens mee te doen op een eindtoernooi. Eigenlijk is die afgedwongen kwalificatie dus al een enorm succes voor de Schotten.

Die kwalificatiecampagne liep ook allerminst van een leien dakje. Met een 3-0 verlies van de openingswedstrijd tegen Kazakstan en dubbele nederlagen tegen zowel België als Rusland, wist Schotland niet hoger dan de derde plek te eindigen in hun groep. Het waren de play-offs in de Nations League die redding brachten. Schotland mocht twee keer vieren na strafschoppen tegen Israël en Servië en bemachtigde zo een EK-ticket. De Schotten zijn dus uitermate koelbloedig, iets waar de tegenstanders maar beter voor opletten. 

Bondscoach: Steve Clarke
Het gros van zijn trainersloopbaan koos Steve Clarke voor de relatieve luwte als assistent-coach. Clarke werkte zo samen met grote namen als Ruud Gullit, José Mourinho, Roy Hodgson en Rafael Benitez. Stuk voor stuk waren die onder de indruk van de detailzucht, methodiek en kennis van hun assistent. Na een prima ambt als hoofdtrainer bij Kilmarnock, waarmee hij Europees voetbal haalt, wordt Clarke in de lente van 2019 bondscoach van Schotland, met het nodige succes!

Sterspeler: Andrew Robertson
Wie tegen Schotland speelt, houdt maar beter de linkerkant van het veld afgedekt want daar schuimt een zekere Andrew Robertson de lijn af. De linksachter van Liverpool heeft een enorme motor, is pijlsnel en tovert haarfijne voorzetten uit zijn linkervoet. Robertson wordt daarmee aanzien als de allerbeste speler op zijn positie. Als kapitein en natuurlijke leider van de nationale ploeg heeft hij ontegensprekelijk een groot aandeel in de plaatsing voor het EK voetbal.

 

 

Tsjechië

Sinds Tsjechoslowakije in 1993 opgesplitst is in Slowakije en Tsjechië zijn die laatsten er altijd bij geweest op een Europees kampioenschap voetbal. Hun allereerste toernooi, in 1996, was meteen ook het beste. De Tsjechen raakten tot in de finale, waar ze pas na extra tijd met 2-1 plooiden voor Duitsland. Ook in 2004 deden ze het trouwens prima, met een halve finale.

Tsjechië wist tijdens de kwalificatie Kosovo, Bulgarije en Montenegro van zich af te houden en greep zo als tweede in de stand een rechtstreeks ticket voor de eindronde. Engeland won die groep makkelijk, maar verloor wel verrassend een duel tegen de Tsjechen. Het toont nog maar eens aan dat Tsjechië, ondanks een bescheiden elftal, wel eens voor een stunt zou kunnen zorgen.

Bondscoach: Jaroslav Silhavy
Jaroslav Silhavy die het zowel als speler als coach het nooit buiten de eigen landsgrenzen zocht, zal bij de meeste voetbalkenners wellicht geen belletje doen rinkelen. Toch is de man in eigen land niks minder dan een levende legende. Niemand is er ooit in geslaagd zijn 465 matchen in de Tsjechische competitie te overtreffen. Daarnaast wist hij als clubcoach ook tweemaal kampioen te worden in eigen land. Sinds 2018 staat hij aan het roer van de nationale ploeg en kan hij op 59-jarige leeftijd voor het eerst van zich laten spreken op het internationale podium.

Sterspeler: Thomas Soucek
Op negenjarige leeftijd sloot Thomas Soucek zich aan bij de beste voetbalclub van zijn land: Slavia Praag. De jongeman groeit er uit tot een uitstekende voetballer die zijn club twee bekers en evenveel landstitels schenkt. Soucek wordt in 2019 dan ook uitgeroepen tot beste speler in de Tsjechische competitie. De defensieve middenvelder besluit een stap hogerop te zetten en trek naar West Ham United. Bij de Engelse ploeg werkt hij zich razendsnel op tot een van de absolute sterkhouders. Hou Soucek vooral op hoekschoppen in de gaten, want hij is een uitstekende kopper.


Deel dit artikel
Gamecenter