Euro 2020

Voorbeschouwing landen groep C

Microsoftteams Image (20) (2) (1)

Group C

Netherlands
Ukraine
Austria
North Macedonia


10 juni 2021 in Voetbal

Nederland

Na afwezigheid op het EK 2016 en het WK 2018, is Oranje er na zeven jaar terug bij op een eindronde. De kwalificatie werd, in een groep met onder meer Duitsland, relatief makkelijk afgedwongen onder leiding van Ronald Koeman. Hij maakte van Nederlands nieuwe generatie toptalenten een vlotscorende doelpuntenmachine die zelfs in en tegen Duitsland met 4-2 wist te winnen.

In de zomer van 2020, met een EK-ticket op zak, besluit Koeman de nationale ploeg in te ruilen voor grote liefde FC Barcelona. In zijn plaats kwam Frank de Boer die een stroef begin kent van zijn nieuwe taak, met een nederlaag tegen Mexico en gelijke spelen tegen Bosnië-Herzegovina, Italië en Spanje. Zo werd De Boer de eerste Nederlandse bondscoach die geen enkele van zijn vier eerste wedstrijden wist te winnen. Indien Nederland de gouden tijd van 1988, toen ze Europees Kampioen werden, wil herleven zullen team en coach dan ook beter op elkaar ingespeeld moeten raken.

Bondscoach: Frank de Boer
In december 2010 krijgt Frank de Boer voor het eerste een volgwaardige kans als hoofdtrainer bij Ajax, waar hij uiteindelijk 5,5 jaar aan het roer staat. Daarna volgden twee mislukte passages bij Inter en Crystal Palace, waarna De Boer de Atlantische Oceaan overstak om coach te worden bij Atlanta United. In de herfst van 2020 haalt de Nederlandse bond hem terug naar eigen land om de opgestapte Ronald Koeman op te volgen.

Sterspeler: Memphis Depay
Stiekem vond Nederland het niet zo heel erg dat EK voetbal met een jaar werd uitgesteld, gezien hun sterspeler Memphis Depay een jaar geleden in de lappenmand lag. Intussen zijn alle blessurezorgen verdwenen en speelt Depay een topseizoen bij Olympique Lyon. Memphis is razendsnel, technisch superieur en een specialist in het nemen van vrije trappen. Nederland rekent dan ook ten volle op de ongrijpbare spits om hen ver in het toernooi te brengen.

 

 

Oekraïne

Oekraïne kreeg met onder meer Europees Kampioen Portugal en het vurige Servië twee stevige tegenstanders in hun kwalificatiegroep. Het baarde de Oekraïners uiteindelijk weinig zorgen. Met dank aan hun ijzeren defensie en werklust in de ploeg, wisten ze als underdog hun groep te winnen en incasseerden ze zelfs geen enkele nederlaag.

De geel-blauwen zijn nog maar sinds 1992, na de uiteenvalling van de Sovjet-Unie, actief in het internationale voetbal. Toch zijn ze alweer voor de derde opeenvolgende keer aanwezig op een eindronde van het EK. Met een stevige organisatie en enkele goede technische voetballers is dit een ploeg die het iedereen lastig kan maken.

Bondscoach: Andriy Shevchenko
De man die eigenhandig voetbal populair maakte in Oekraïne is Andriy Shevchenko, in het begin van de 20ste eeuw misschien wel de allerbeste spits die er rondliep. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat de Oekraïense topscoorder aller tijden eerder vroeg dan laat coach ging worden van zijn land. Dat hij meer is dan zijn indrukwekkende palmares, heeft de tactisch uitgekookte Shevchenko intussen al uitgebreid bewezen.

Sterspeler: Andriy Yarmolenko
De onvoorspelbare factor in de Oekraïense aanval is Andriy Yarmolenko, die zowel op de flank als in de punt kan worden uitgespeeld. In eigen land is hij al sant, na de eerste tien jaren van zijn carrière te schitteren in de kleuren van Dinamo Kiev. Op 28-jarige leeftijd maakt hij voor het eerst de overstap naar het buitenland en komt terecht bij Borussia Dortmund. Na een rampseizoen trekt hij naar West Ham United, waar hij tussen bank en basis schippert. Onderschat hem echter niet, want Yarmolenko is zo’n speler die steevast boven zichzelf uitstijgt bij de nationale ploeg.

 

 

Oostenrijk

Al jaren spreekt de Oostenrijkse pers van een gouden voetbalgeneratie. Die mythe is echter al een poos doorprikt met een opeenvolging van teleurstellende prestaties. Zo sneuvelden de Oostenrijkers al in de poulefase van het EK 2016, waar ze nochtans van start gingen als een gevaarlijke outsider. Voor het WK 2018 wisten ze zich zelfs eens niet te plaatsen!

Ook de kwalificatiereeks voor komend EK begon andermaal op de slechtst mogelijke manier met een 0 op 6, maar gelukkig wisten ze zich daarna stevig te herpakken. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat ze niet in de strafst bezette poule zaten met Polen en Noord-Macedonië als grootste opponenten. De Oostenrijkse spelers krijgen nu dus een gouden kans om hun fans te plezieren en de verwachtingen eens wél in te lossen.

Bondscoach: Franco Foda
De sleutels van de Oostenrijkse voetbalploeg zijn sinds eind 2017 in handen van de Duitser Franco Foda, die zowel als speler als trainer weinig furore maakte. Als coach heeft hij vooral zijn strepen verdiend bij Sturm Graz, een middenmoter in de Oostenrijkse competitie. Als bondscoach wordt hij geapprecieerd om zijn resultaatvoetbal en krijgt hij deze zomer kans om van zich te laten spreken op het grootste Europese voetbalpodium. 

Sterspeler: David Alaba
Een van de meest fonkelende voetbaltalenten ooit uit Oostenrijk is David Alaba. Al op 16-jarige leeftijd werd hij ontdekt door scouts van Bayern München die hem prompt binnenhaalden. Alaba speelt al zijn hele carrière voor de Duitse recordkampioen waar hij een overvloed aan prijzen heeft binnengehaald. Bij Oostenrijk, waar hij als natuurlijke verdediger wordt uitgespeeld op het middenveld, kende hij nog niet het grote succes. Komt daar dit toernooi verandering in?

 

Noord-Macedonië

Pas 65ste op de FIFA-ranking, na onder meer Honduras, Burkina Faso en Qatar, en toch geplaatst zijn voor de eindronde van het EK voetbal. Het is het mirakel dat Noord-Macedonië heeft bewerkstelligd. Na verdienstelijk derde te worden in hun kwalificatiegroep, na Polen en Oostenrijk, waren ze eigenlijk uitgeschakeld. Maar de Nations League bracht redding.

In die Nations League werd Noord-Macedonië ingedeeld bij de slechtste Europese teams in de D-divisie. Via zeges tegen Kosovo en een bloedstollend duel tegen Georgië, slaagden de Macedoniërs er voor het eerst in hun geschiedenis in zich te plaatsen voor de eindronde van een groot voetbaltoernooi. Alle symboliek kwam samen toen uitgerekend Goran Pandev, de beste voetballer ooit van zijn land, de beslissende goal maakte. Deze zomer rekent heel Noord-Macedonië op de veteranenspits, want uitgerekend goals maken is waar het schoentje knelt bij deze ploeg.

Bondscoach: Igor Angelovski
Toen Igor Angelovski sinds oktober 2015 de nationale ploeg overnam, zat het Noord-Macedonische voetbal in diepe crisis met een bedroevende 166ste plek op de wereldranglijst. In vijf jaar tijd deed hij die ploeg 100 plekken stijgen én bracht hij hen voor het eerst naar een groot voetbaltoernooi. Daarmee mag hij zichzelf met recht en rede de meest succesvolle bondscoach van zijn land noemen. Zijn godenstatus kan deze zomer helemaal gebetonneerd worden. 

Sterspeler: Goran Pandev
“Alles wat Noord-Macedonië ooit gepresteerd heeft, is dankzij hem”, verklaarde bondscoach Igor Angelovski over zijn sterspeler Goran Pandev. De aanvaller viert na het EK zijn 38ste verjaardag, maar is nog altijd de speler waarrond de hele nationale ploeg draait. In 2010 won hij zowat alle belangrijke prijzen met Inter. De man die zijn land zowat eigenhandig naar het EK leidde, maakt zich op voor het laatste kunststukje in zijn lange carrière.

 

 


Deel dit artikel
Gamecenter