Euro 2020

Voorbeschouwing duels groep E

Copyright Proshots 1194262

Foto: ProShots


10 juni 2021 in Voetbal

Polen – Slowakije

Polen – Slowakije is de clash tussen de meest verse bondscoaches op dit toernooi. Stefan Tarkovic is in dienst van Slowakije sinds oktober 2020. Zijn concurrent in het andere kamp, Paulo Sousa, werd pas in januari aangesteld. Het is dan ook wat koffiedik kijken op welke manieren de twee heren hun stempel drukken en hoe ze hun ploeg willen zien spelen.

Sowieso wordt dit een taaie brok voor beide landen, die gekend staan voor hun compacte en harde spel. Met veel ervaring in beide kampen, weten de spelers ook hoe zo’n match aan te pakken. Wij verwachten dan ook een stevige en gesloten wedstrijd, die uiteindelijk uitmondt in het voordeel van Polen. Met hun uitstekende spitsen moet het voor hen net wat makkelijker gaan om de winning goal te scoren.

Scorito-tip: 2-1

 

Spanje – Zweden

In Bilbao beginnen Spanje en Zweden aan hun EK. De twee landen kennen elkaar intussen door en door, want ze zaten ook al in dezelfde kwalificatiecampagne. De eerste match in Spanje werd met 3-0 ruim gewonnen door de thuisploeg, al is dat wat oneerbiedig voor de Zweden. Hun defensieve plan werkte namelijk uitstekend, en het was pas door twee strafschoppen dat Spanje op voorsprong kwam. Bij de tweede wedstrijd stond Zweden zelfs lange tijd 1-0 voor... tot Rodrigo in de 92ste minuut voor een gelijkspel zorgde.

Qua erelijst en talent lijkt Spanje dan ook misschien de grote favoriet, maar de lucide Zweden hebben als geen ander een antwoord om het tiki-taka voetbal van Spanje te neutraliseren. De terugkeer van Zlatan Ibrahimovic bij de nationale ploeg, geeft Zweden nog een extra offensief wapen in de strijd. Spanje zal alles proberen om de volle pot te pakken in eigen land, maar zal volgens ons toch genoegen moeten nemen met een gelijkspel.

Scorito-tip: 1-1

 

Zweden – Slowakije

Zweden kijkt likkebaardend uit naar hun partij tegen Slowakije, want dat is een tegenstander tegen wie ze altijd goed presteren. Zweden heeft nog nooit tegen hen verloren, en won vier jaar geleden zelf met 6-0! Dat was nochtans kort nadat Slowakije indruk maakte op het EK 2016.

Zo’n nieuwe bolwassing zien wij niet direct gebeuren, maar het mag duidelijk zijn dat Zweden start als grote favoriet. De Slowaken zijn meesters in verdedigen en counteren, en dat zal voor hen ook de hoofdfocus zijn.

Zweden heeft met onder meer Emil Forsberg, Viktor Claesson en Zlatan Ibrahimovic zoveel meer creativiteit en scorend vermogen in hun ploeg, dat zij vroeg of laat de achterkant van het net wel moeten vinden. Wij geloven dan ook dat de statistieken gerespecteerd worden, en Zweden het opnieuw haalt ten koste van Slowakije.

Scorito-tip: 2-0

Spanje – Polen

Spanje krijgt het niet makkelijk in hun poule, want na de stugge Zweden komt nu het efficiënte Polen over de vloer in Bilbao. Indien de troepen van Paulo Sousa hun favorietenrol hebben waargemaakt tegen Slowakije, volstaat één punt uit de resterende twee wedstrijden om door te gaan naar de volgende ronde. Polen kan daarom relatief comfortabel de wedstrijd ingaan, en het initiatief aan de Spanjaarden overlaten.

La Roja kan zich geen misstap veroorloven en zal vol aan de bak moeten om Polen uit verband te spelen. Met hun technisch verfijnde voetballers als Ferran Torres, Mikel Oyarzabal en Koke, lijkt dat zelfs niet eens zo’n onhaalbare doelstelling.

Het blijft wel altijd opletten voor Spanje, gezien Robert Lewandowski uit het niets kan scoren voor Polen. Toch verwachten wij dat de collectieve kwaliteit van de thuisploeg de doorslag zal geven in wat een leuke wedstrijd kan worden met veel doelpunten.

Scorito-tip: 4-2

Slowakije – Spanje

Als onze voorspellingen kloppen, beginnen beide teams met een totaal andere mindset aan de match. Spanje heeft nog geen match verloren en is al zeker van de volgende ronde. Bijgevolg kunnen ze relax en vol vertrouwen aan de aftrap komen, mogelijks met rust voor enkele basisspelers. De Slowaken daarentegen hebben nog maar weinig glorie gekend en moeten in hun laatste groepswedstrijd hun eergevoel aanspreken.

Slowakije moet de laatste strohalm dan ook ten volle aangrijpen en zo snel mogelijk op zoek gaan naar de openingsgoal. Enkel met een ruime zege tegen Spanje is er namelijk nog een waterkansje op een verlengd verblijf voor Slowakije. Spanje zal het graag zien gebeuren, en zal wel raad weten met de open ruimtes in de Slowaakse defensie. Als de Spanjaarden enigszins hun hun toreninstinct vinden, moet dit eindigen in een klinische zege voor hen.

Scorito-tip: 1-3

 

Zweden – Polen

Indien Zweden en Polen er beiden in geslaagd zijn om Slowakije, het kleine broertje van de groep, te verslaan, volstaat een puntendeling wellicht voor de twee om door te gaan naar de knock-outfase. We verwachten dan ook dat de landen met een gesloten en defensieve houding aan de wedstrijd beginnen.

Een vroege openingsgoal kan de match in brand steken, en die kans is er zeker. Met Ibrahimovic in het Zweedse kamp en Lewandoski bij de Polen staan twee van de beste spitsen tegenover elkaar. Of ze voldoende bevoorraad zullen worden in de punt van het veld is echter maar de vraag, gezien grote risico’s eerder afgestraft dan beloond zullen worden. Na een enerverende en nerveuze partij gokken wij dan ook dat de ploegen elkaar op het scorebord in evenwicht houden.

Scorito-tip: 1-1


Deel dit artikel
Gamecenter