Euro 2020

Voorbeschouwing duels groep D

Copyright Proshots 2075521

Foto: ProShots


10 juni 2021 in Voetbal

Engeland – Kroatië

De openingswedstrijd in groep D schotelt ons meteen een topper van jewelste op. Drie jaar geleden waren het namelijk dezelfde twee teams die elkaar bekampten in de halve finale van het WK voetbal. Dat was toen een geweldige pot voetbal, met alle emoties die sport zo mooi maakt.

De Engelsen kwamen na vijf minuten al op voorsprong. Ivan Perisic zorgde diep in de tweede helft voor de gelijkmaker waarop het verleningen werd. De eeuwige Mario Mandzukic knalde toen zijn land naar de finale, en liet Engeland met diepe teleurstelling achter.

De Engelsen zullen vastbesloten zijn revanche te nemen en gaan, op Wembley, de match in handen proberen nemen. Kroatië zal na een slechte reeks resultaten wat afwachtend de wedstrijd ingaan, maar de Kroaten kunnen de bal geweldig rondtikken. Wij verwachten dan ook een attractieve en open match die het uiteindelijk zonder winnaar zal stellen.

Scorito-tip: 1-1

 

Schotland – Tsjechië

In nog geen jaar tijd komen Schotland en Tsjechië elkaar voor de derde keer tegen. De twee zaten vorig jaar namelijk al in dezelfde groep van de Nations League. Tsjechië won toen vier van zijn zes matchen. Die twee verloren partijen waren tegen... Schotland.

De Schotten komen dus met veel vertrouwen aan de aftrap en beseffen dat deze match eigenlijk moet gewonnen worden, gezien met Kroatië en Engeland de moeilijkste tegenstanders nog moeten komen. Voor de Tsjechen geldt net hetzelfde, maar zij zullen het moeilijk hebben om openingen te creëren tegen de stugge Schotten.

Schotland heeft daarentegen met aanvoerder Andrew Robertson en diepe spits Che Adams wel twee spelers die het verschil kunnen maken. Gezien de Schotten over net wat meer individuele klasse beschikken, verwachten wij dat zij een derde opeenvolgende zege boeken tegen Tsjechië.

Scorito-tip: 1-0

 

Kroatië – Tsjechië

Wellicht ontmoeten Kroatië en Tsjechië elkaar nadat geen van de twee hun openingswedstrijd kon winnen. Dat zorgt meteen voor een hoge inzet en veel druk bij beide partijen. Winnen is voor beiden eigenlijk van moeten, willen ze enigszins hun kansen gaaf houden om door te stoten.

Voor Tsjechië geldt dat misschien net wat meer gezien zij nog tegen Engeland moeten spelen, de – op papier althans – beste ploeg in groep D. We verwachten de Tsjechen dan ook in een meer aanvallende modus dan we van hen gewend zijn. Met name linksbuiten Jakub Jankto (Sampdoria) en spits Patrick Schick (Bayer Leverkusen) moeten in staat zijn de Kroatische defensie op de proef te stellen.

 

Van het WK 2018 weten we echter dat de Kroaten zich altijd voor de volle 100% geven en zich terug in de match kunnen knokken. Daarbij komt dat Kroatië gewoonweg over veel meer offensieve wapens beschikt dan hun tegenstrever. Een zege voor de vicewereldkampioen lijkt dan ook de meest logische uitslag.

Scorito-tip: 2-1

 

Engeland – Schotland

De affiche van vandaag stond reeds in 1872 voor het eerst op de kalender, en was toen de allereerste interland. Engeland en Schotland hebben elkaar dan ook al ruim 100 keer bekampt. Een duel tussen de twee staat altijd garant voor beladen derby’s. Vooral voor de eergevoelige Schotten is dit een zaak van levensbelang om hun eeuwige minderwaardigheidscomplex te kunnen uitwissen tegen de Engelsen.

Schotland wist de voorbije 36 jaar slechts tweemaal te winnen van Engeland, met een laatste zege daterend van 1999 toen de Tartan Army met 1-0 won. De Schotten zullen de wedstrijd tegen de historische aartsrivaal in Londen met veel vertrouwen en enthousiasme ingaan. Engeland mag zeker niet nonchalant aan de partij beginnen.

Het lijkt ons een spetterende kraker te worden met veel spanning en emotie, maar uiteindelijk kunnen we toch niet naast de veel betere selectie van Engeland kijken. Zeker als ze hun scorend vermogen vanuit de kwalificatiereeks terugvinden, moeten de Engelsen deze veldslag kunnen winnen.

Scorito-tip: 3-1

 

Kroatië – Schotland

Als de twee teams erin geslaagd zijn om te winnen tegen Tsjechië volstaat een gelijkspel wellicht om beiden door te stoten naar de volgende ronde. Wij betwijfelen echter sterk of we een slappe salonremise zullen krijgen. Alle twee beschikken ze namelijk over een ijzeren wil om te winnen en een groot strijdershart. In een open partij kiezen wij dan toch de kant van Kroatië, dat over een elftal beschikt waar Schotland niet aan zou mogen tippen.

De statistieken zijn sowieso in het voordeel van het Balkanland, dat nog nooit in haar geschiedenis verloor van Schotland. Ondanks een moeilijke kwalificatie en dramatische Nations League, gaan wij er vanuit dat Kroatië de poulefase overleeft. Voor Schotland zou deze match dan weer goed mogelijk de laatste kunnen zijn op het EK.

Scorito-tip: 2-1

 

Tsjechië – Engeland

Als Engeland minstens vier punten heeft behaald in haar vorige twee wedstrijden zijn zij mogelijks al zeker van een verlengd verblijf op het EK. Het is dan ook een reële optie dat coach Gareth Southgate enkele van zijn basisspelers rust gunt met het oog op wat komen gaat, en aan de wedstrijd start met een veredeld B-elftal. Dat is ook wat de Engelse selectie deed in de laatste groepswedstrijd van het WK 2018.

Beide landen kennen elkaar bijzonder goed, want ze zaten in dezelfde kwalificatiegroep richting het EK. Engeland won, ook toen op Wembley, met een forfaitscore van de Tsjechen. De Tsjechen namen echter weerwraak in eigen land, toen ze de Engelsen een verrassende 2-1 nederlaag bezorgden. Tsjechië heeft dus zeker een kans om opnieuw te stunten en het mogelijke roteren bij Engeland pijnlijk af te straffen.

Scorito-tip: 2-1


Deel dit artikel
Gamecenter